Friday, July 28, 2017

Soomlased hoiavad kodusel MM-rallil kolmikjuhtimist!

Soome MM-ralli sai jätku reede varahommikul. Tänavuse võistluse kõige pikemale päevale startisid liidrina Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17), kes võitsid neljapäeva õhtul sõidetud 2,31 km pikkuse Harju kiiruskatse. Pika võistluspäeva jooksul läbiti Soome klassikud Urria, Jukojärvi, Laukaa ja Lankamaa ning kokku ootas võistlejaid 147,90 katsekilomeetrit.

Tänak - Järveoja on Jyväskylä teedeääres toetamas tuhanded Eesti rallifännid

Päeva avakatsena sõidetud Halinen katse esimese läbimise võit läks võistluspaarile nr.15 Teemu Suninen – Mikko Markkula (Ford Fiesta RS WRC´17). 0,1 sekundiga jäid soomlastest maha Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC) ning 0,3 sekundiga Hayden Paddon – Sebastian Marshall (Hyundai i20 Coupe WRC). Ralli liidrid Tänak – Järveoja said hommikusel katselt kirja jagatud kuuenda aja ning jäid Fordil sõitnud soomlastest maha 0,9 sekundiga. Eestlastele piisas sellest, et rallit liidrina jätkata.
Kui reedese avakatse võit läks soomlasele, siis päeva teisel katsel võtsid soomlased kolmikvõidu.
Urria esimese läbimise parimad olid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), kes edestasid 0,1 sekundiga meeskonnakaaslaseid Esapekka Lappit – Janne Fermi (Toyota Yaris WRC).
Katse kolmas oli Suninen, kes jäi Latvalast maha 0,4 sekundiga. Tänak sai päeva teiselt katselt viienda aja (+1,4). Liidrina jätkanud eestlane juhtis nüüd teiseks tõusnud Latvala ees 0,3 ja Paddoni ees 1,1 sekundiga.
Päeva kolmanda katsena sõideti Jukojärvi, mis kahjuks Eesti rallifännidele rajalt häid sõnumeid ei toonud. Tänak võttis kohe katseavakurvi liiga laialt, mille tulemusel purunes tema Fiesta WRC-l parem tagumine rehv ning katse lõppu jõudis eestlane alles 31. ajaga. Katse võitnud Lappile kogunes Tänakul kaotust 1:36,0. ning üldarvestuses langes eestlane 13.kohale. Uueks ralli liidriks tõusis Latvala, kelle edu oli nüüd meeskonnakaaslase Lappi ees 5,3 sekundit. Tänu Tänaku ebaõnnele tõusid kolmandaks Craig Breen – Scott Martin (Citroen C3 WRC), kes kaotasid liidritele 8,1 sekundiga.
Kui Tänak - Järveojal õnnestus pääseda vaid purunenud rehviga ning rallit jätkata, siis meeskonnakaaslased Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC´17) olid sunnitud ralli  katkestama. Prantslaste Fordil purunes ühelt hüppelt maandudes parem tagumine vedrustus ning sellele järgnenud väljasõidu tulemusena tuli alt ära ka ratas. Sarnaselt Ogieriga oli katsel sunnitud vedrustuseprobleemide tõttu katkestama ka Paddon.
Kui Halnineni katse esimese läbimise võit läks Suninenile, siis teise läbimise parim oli Lappi. Vaid 0,1 sekundiga jäi temast maha Latvala ja 0,6 sekundiga Mads Østberg (Ford Fiesta RS WRC´17), kes soome teedel uue kaardilugeja Torstein Erikseniga.
Õnneks jäi Ott Tänaku auto eelmise katse väljasõidust terveks ning eestlane sai jätkata hea tempos. Fordi sõitjale viienda katse kuues resultaat (+0,9).
Urria katse teise läbimise parim oli Lappi, kes edestas 1,8 sekundiga Tänakut ja 2,2 sekundiga Østbergi.  Ralli liider Latvala kaotas meeskonnakaaslasele 3 sekundiga ning nüüd oli kahe Toyota sõitja vaid 2,2 sekundit.
Enne hoolduspausi sõideti Jukojärvi teine läbimine. Vihmase katse parim oli Lappi, kes vähendas Latvalaga veel vahet 0,6 sekundi võrra. Teist katset järjest oli kolmas Østberg, kes jäi noorest möödunud aastasest WRC2 klassi MM-võitjast maha 3,9 sekundiga.
Tänak – Järveojale katse üheksas aeg (+6,9).

„Esimeses kurvis läks kergelt laiaks ja arvatavasti oli midagi huvitavat rohus peidus ja lõhkusime velje,» meenutas Tänak juhtunut. „Sel hetkel ei tundunud, et ainult rehv läks vaid sel hetkel tundus see palju tõsisem. Olin suhteliselt üllatunud, et saime auto nii korda teha, et uuesti auto sõitma saime.“ Kui katse lõpus kartis Tänak ralliraadiole antud intervjuus, et lisaks purunenud veljele läks katki ka veovõll, siis tegelikult oli vajaminevate remonttööde nimekiri märgatavalt väiksem. „Õnneks läks lihtsamalt: vahetasime rehvi ja timmisime auto geomeetriat.“
„Väga palju too juhtunu meie sõitu katsete teisel läbimisel ei mõjutanud. Piduriketas oli puruks ja õõts veidi kõver, aga muidu oli auto täitsa sõidetav,“ sõnas 11.kohal lõunasele hoolduspausile saabunud Tänak Postimehele antud intervjuus.

Võistlus jätkus peale hoolduspausi 7,39 km pikkuse vihmamärja ja libeda Äänekoski katsega.
Kui reedese võistluspäeva teisel kiiruskatsel võtsid soomlased kolmikvõidu, siis päeva seitsmendal nelikvõidu. Katse võitnud Suninenile järgnes Toyota kolmik Hänninen (+0,2), Latvala (+1,1) ja Lappi (+1,1). Katse viies oli Tänak (+1,2). Kui katsel kuulus soomlastele nelikvõit, siis ralli üldarvestuses möödus Suninen Breenist ning nüüd oli ralli üldarvestuses soomlaste kolmikjuhtimine – Latvala, Lappi (+1,6) ja Suninen (+13,2).
Järgnevana sõidetud Laukka esimese läbimise võitis Lappi, kes edestas 0,5 sekundiga Latvalat ja 2,4 sekundiga Sunineni. Tänakule katse viies aeg (+4,0).
Reedese võistluspäeva pikima katse Lakamaa (21,68 km) parim oli Lappi, kes võttis Latvalalt tagasi 1,4 sekundit, mis tähendas seda, et kogenud soomlase noor meeskonnakaaslane tõusis 0,3 sekundiga uueks ralli liidriks. Kui eelneva katse nelikvõiduga võtsid soomlased enda ohjesse ka üldarvestuse TOP3 kohta, siis Lankamaa nelikvõidu järgselt kuulus soomlastele ka üldarvestuse neli parimat kohta – Lappi, Latvala (+0,3), Suninen (+14,7), Hänninen (+24,9).
Tänakule päeva pikimalt katselt parima mitte soomlasena viies aeg (+4,2).
Katsel sattus probleemide küüsi Østberg, kelle autol sarnaselt Sardiinia ja Argentina rallile purunes unipool ning peaaegu tuli autol ratas alt ära. Üldarvestuses kukkus norralane seitsmendale kohale.
Päeva eelviimase pika katsena sõidetud Äänekoski parimad olid Lappi – Ferm, kes edestasid 0,4 sekundiga Suninen – Markkulat ja 0,7 sekundiga Tänak – Järveoja. Esikoh heitluses andis Latvala noorele kolleegile ära veel 3,2 sekundit ning nüüd oli kahe Toyota sõitja vahe 3,5 sekundit.
Laukaa teise läbimise võit läks Lappile, kellele see oli päeva kaheksandaks katsevõiduks. Katse teine oli Latvala (+1,1), kes sõnas katselõpu kommentaaris, et võtab noore kolleegi ees oma mütsi maha. Katse kolmas aeg Østbergile (+2,9) ja neljas Tänakule (+3,6).
Päeva lõpetas lühikene Harju katse, mille võidu said Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), kes kurtsid terve päeva, et millegipärast ei ole nende võistlusmasin Soome teedel konkurentsis. Vaid 0,1 sekundiga jäid belglastest maha Tänak – Järveoja, kes võitsid sama katse neljapäeva õhtul. Katse kolmas aega Breen – Martinile (+0,3).
Soome ralli reedese võistluspäeva lõpetasid liidrina Esapekka Lappi – Janne Ferm, kelle edu enne laupäevaseid katseid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila ees on 4,4 ja Teemu Suninen – Mikko Markkula ees 19,0 sekundit. Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid meestele pettumust valmistanud päeva viimasel punktikohal. Nende kaotus ralli liidritele on 1:50,2.

„Alguses sadas päris mõistlikus koguses vihma ja see tegi vähe põnevamaks. Pärast kuivas ja olud muutusid päris palju, aga ei midagi põnevat, kui aus olla," lausus Tänak päeva lõpetuseks ERR-ile. "Homme on uus päev ja vaatame, mis meie tempo on võrreldes teistega ja eks siis on näha, mis on võimalik.“

WRC2 arvestuses Soome MM-rallil sõitvad Raul Jeets – Kuldar Sikk (Škoda Fabia R5) näitasid reedese võistluspäeva katsetel korraliku võistlustempot ning lõpetasid pooled katsed TOP10.
13. sõidetud katse järel hoiavad eestlased WRC2 klassi kümnendat kohta. Kaotust klassi liidritele Jari Huttunenile – Antti Linnaketole (Škoda Fabia R5) on kogenenud +4:19,1.

„Eks me sõidame oma rütmis ja viimast välja ei pane. Meil ei ole eesmärk saada viiendat või neljandat kohta, vaid pigem see ralli targalt lõpuni sõita ja aru saada, kuidas siin kiiresti sõita saab. Tänase põhjal võin öelda, et need teadmised on olemas, aga esimesel korral ei ole mõistlik neid riske võtta,“ sõnas Jeets Postimehele antud intervjuus.

„Meil endal on väga lahe ja tunneme ennast hästi. Olgu kogenematusest tingitud ajakadu milline tahes, mingit ahastus autos ei teki. Me teame, kuhu me aega kaotame, kuidas saaks paremini ja kuidas siia teist korda tulles paremini legendi teha,“ võttis eestlane senise Soome ralli kokku.

VIDEO: Neste Rally Finland SS1-7 tipphetked
VIDEO: Neste Rally Finland SS8-11 tipphetked
VIDEO: Ott Tänak - Martin Järveoja SS13 Harju 

67.Neste Rally Finland järjestus peale SS13:

1.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC 01:11:36.4
2.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +0:04.4
3.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC '17 +0:19.0
4.Breen / Martin Citroën C3 WRC +0:33.0
5.Hänninen / Lindström               Toyota Yaris WRC +0:39.1
6. Østberg / Eriksen Ford Fiesta WRC 2017 +0:45.0
7.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17  +0:45.1
8.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +0:58.0
9.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +1:07.6
10.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +1:50.2

27.Jeets / Sikk Škoda Fabia R5 +9:29,4

67.Neste Rally Finland 2017 laupäevased katsed:

SS14 Pihlajakoski 1 14.85 km 08:58
SS15 Päijälä 1 23.52 km 10:06
SS16 Ouninpohja 1 24.36 km 10:49
SS17 Saalahti 1 4.21 km 12:02
SS18 Saalahti 2 4.21 km 14:55
SS19 Ouninpohja 2 [LIVE WRC Plus & Red Bull TV & ERR Portaal] 24.36 km 16:08
SS20 Pihlajakoski 2 14.85 km 17:16
SS21 Päijälä 2 23.52 km 18:24


Foto:M-Sport

No comments:

Post a Comment