Sunday, January 28, 2018


Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid debüütralli Toyotaga suurepärase teise kohaga!



Pühapäeval jäi Monte-Carlo ralli raames vee läbida neli kiiruskatset ja 63,98 katsekilomeetrit.
Võistluspäeva avakatsena sõidetud La Bollène-Vésubie - Peïra-Cava võitsid Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC´17), kes edestasid 2,5 sekundiga Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul´i (Hyundai i20 Coupe WRC). Katse kolmas aeg Esapekka Lappi – Janne Ferm´ile (Toyota Yaris WRC), kes heitluses üldarvestuse neljanda ja viienda positsiooni eest edestasid Kris Meeke – Paul Nagle´t (Citroën C3 WRC) 12 sekundiga. Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) alustasid päeva arusaadavalt enam mitte suuri riske võttes ning said avakatselt kirja neljanda aja, kaotades liidritele 11,5 sekundiga. 13,58 km pikkuse La Cabanette - Col de Braus võit läks Neuville – Gilsoulile, kes edestasid 3 sekundiga meeskonnakaaslaseid Andreas Mikkelsen - Anders Jæger´it (Hyundai i20 Coupe WRC). Katse kolmandad olid Meeke – Nagle, kes jäid katse võitnud belglastest maha 4,7 sekundiga. Üdarvestuse kolm paremat kindlustasid juba riskivabalt sõites oma positsioone ning said katselt kirja kohad esikümne teises pooles – Ogier 8, Tänak 10 ja Latvala 7. Ogier – Ingrassial oli katse lõpus tänu fännide süüdatud raketile hetkeks korraks probleeme ka nähtavusega, kuid palju aega prantslasel tänu sellele siiski kaduma ei läinud.
Korduvkatsena sõidetud La Bollène-Vésubie - Peïra-Cava parimad oli Neuville – Gilsoul, kellele see oli teiseks järjestikuseks ja ralli viiendaks katsevõiduks. Kohati väga libedates tingimustes sõidetud katse teised olid Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC´17) +1,5 ja kolmandad Craig Breen – Scott Martin (Citroën C3 WRC) +15,3. Tänak – Järveojale katse kaheksas aeg +36,5.
Tänavuse Monte-Carlo ralli viimase katsena sõideti La Cabanette - Col de Braus kordus, mis oli ühtlasi ka võistluse punktikatseks. Katsevõidu ja viis lisapunkti teenisid Kris Meeke – Paul Nagle, kes lõpuspurdiga tõusid üldarvestuses absoluutarvestuse neljanda kohal.

2018. hooaja esimese ralli võit kuulus võistluspaarile nr.1 Sébastien Ogier – Julien Ingrassia, kellele see oli ajalooliseks viiendaks järjestikuseks Monte-Carlo ralli võiduks. Nii palju järjestikuseid võite ei ole Prantsuse alpiteedelt ralliajaloos ette näidata ühelgi teisel võistluspaaril.
Oma mulluse Monte kolmanda koha vahetasid teise koha vastu Ott Tänak – Martin Järveoja, kes näitasid terve nädalavahetuse kiiret ja tarka sõitu ning vältisid suuremaid vigu. Enam paremat debüüti Toyota Gazoo Racing värvides oleks meie meestelt patt soovida olnud. Poodiumi teine aste ja neli katsevõitu, siit on hea hooaega jätkata. Ogier – Ingrassiast jäid eestlased 17.kiiruskatse kokkuvõttes maha 58,3 sekundiga.

„Olen väga õnnelik. Suur kergendus on hooaega nii alustada. Enne starti oli mul sees ärevus, et kuidas ma selle meeskonna vahetusega hakkama saan, a selline Monte ja tundsin end kohe algusest hästi. Suur aitäh meeskonnale nad on teinud suurepärast tööd ja hea auto. Suured kiidusõnad ka Martin Kangurile ja Kuldar Sikkule, kes on teinud terve ralli jooksul esiautos suurepärast tööd. Tean, et see ei meeldi neile ja see on väga vastutusrikas, a nad said suurepäraselt hakkama,“ võttis Tänak eduka Monte nädalavahetuse kokku.

See oli Oti ja Martini ühise karjääri kaheksandaks poodiumikohaks. Mehed kordasid tänavusel Monte-Carlo rallil Markko Märtini ja Michae Parki (Ford Focus RS WRC) poolt 2004. aastal välja  sõidetud Eesti rallisõitjate parimat kohta.
Kolmandana lõpetasid ralli Tänak-Järveoja meeskonnakaaslased Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC), keda jäi võistluse lõpuks eestlastest lahutama 53,7 sekundit.
Kõige õnnetum sõitja viimase katse finišis oli Esapekka Lappi, kes ühes paremkurvis sattus libisemisesse ja ei saanud kohe tagurpidi käiku sisse ning kaotas selle tõttu nii palju aega, et kukkus üldarvestuses koguni kolm kohta.
Koha võrra kukkus üldarvestuses viimasel katsel veel ka Elfyn Evans, kellest möödus punktikatsel teise aja saanud Thierry Neuville. Uelslase ja belglase vahe jäi kõigest üks sekund.

Monte-Carlo ralli lõpptulemus

1. Sébastien Ogier – Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC´17) 4:18:55,5
2. Ott Tänak – Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +58,3
3. Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:52,0
4. Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC) +4:43,1
5. Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +4:53,8
6. Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC´17) +4:54,8
7. Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) +4:57,5
8. Bryan Bouffier – Xavier Panseri (Ford Fiesta WRC´17) +7:39,5
9. Craig Breen – Scott Martin (Citroën C3 WRC) +9:06,7
10.Jan Kopecky – Pavel Dresler (Škoda Fabia R5) +16:43,0

Autoralli MM-sari jätkub kolme nädala pärast, kui 15.-18.veebruarini sõidetakse Rootsis hooaja ainus talveralli.

Foto: Toyota Gazoo Racing

No comments:

Post a Comment