Friday, August 18, 2017

Ott Tänak ja sünnipäeva tähistanud Martin Järveoja juhivad Saksamaa MM-rallit!

Ott Tänak tegi kaardilugejale mega sünnipäeva kingi!

Saksamaa MM-ralli jätkus reede hommikul ning võistlejaid ootas ees seitse kiiruskatset ja 110,56 katsekilomeetrit. Võistluspäeva alustasid liidrina üllatuslikult Škoda Fabia R5 autol sõitvad Jan Kopecky – Pavel Dresler, kes võitsid neljapäeva õhtuse lühikese publikukatse. WRC autodel sõitvatest pilootidest alustasid päeva liidrina Ott Tänak (Ford Fiesta RS WRC´17) ja 30. juubelit tähistav Martin Järveoja.
Päeva alustati 9,27 km pikkuse Wadern-Weiskirchen katsega, mis ilmaennustajate ja esiautode andmete põhjal pidi üsna märg olema. Katse põhjad sõitsid Dani Sordo – Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC), kes ka uuteks ralli liidriteks tõusid. Saksamaa teedel 150 MM-starti tegeva Sordo järel said teise aja meeskonnakaaslased Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1,7 ja kolmandad olid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +2,6. Tänak – Järveoja alustasid reedest võistluspäeva viienda ajaga +3,7. Ralli üldarvestuses jätkasid eestlased teisele kohal, kaotades Sordo – Martile 1,5 sekundiga.
Kohe avakatsel tegid väikese rajaäärse „ekskursiooni“ Sebastien Ogier – Julien Igrassia (Ford Fiesta RS WRC´17), jäid liidritena lõpetanud Hyundai meestest maha 5 sekundiga.
Päeva teise katsena läbiti 22 km pikkune Mittelmosel, mille võidu võttis Tänak. Katse kaksikvõidu kindlustas Fordile Ogier, kes jäi eestlasest maha 2,3 sekundiga. Katse kolmandad olid Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Citroen C3 WRC) +3,4. Peale kolme sõidetud katset moodustasid samad mehed ka ralli üldarvestuse TOP3. Liidriks tõusnud Tänaku järel hoidis teist kohta Mikkelsen +4,2 ja kolmandat Ogier +5,2. Kohe katse alguses eksis Neuville, kes pääses vaid ehmatuse ning veidi purunenud auto esiosaga, mis kiiretel lõikudel juhitavust mõjutas. Üldarvestuses kukkus belglane seitsmendale kohale.
18,35 km pikkuse Grafschaft kiiruskatse ülivõimsalt parimad oli Mikkelsen - Jæger , kes edestasid katsel teist aega näidanud Esapekka Lappi – Janne Fermi (Toyota Yaris WRC) 7,4 sekundiga. Katse kolmas aeg Ogier – Ingrassiale +7,8. Tänak – Järveojale päeva kolmandalt katselt viies aeg +9,0.
Mikkelseni suurepärane katseaeg tähendas, et norralane tõusis uueks ralli liidriks ning nüüd jälitasid teda Tänak +4,8 ja Ogier +8,8.
Päeva kolmas katse jäi viimaseks Sordole, kes 600m pärast katse starti eksis pidurdusmaal ning tema juhitud Hyundai lõpetas teest 40m eemal oleval rajapervel.
Enne hoolduspausi sõidetud Wadern-Weiskirchen esimese läbimise võidu võttis Neuville, kes edestas 0,3 sekundiga Ogieri ja 2,8 sekundiga Tänakut. Katsel hakkas tõrkuma Latvala Toyota mootor ning soomlane kaotas ligi poolteist minutit.
Lõunapausile tulid liidrina Mikkelsen – Jæger, kelle edu Tänak – Järveoja ees oli 4,1 ja Ogier – Ingrassia ees 5,6 sekundit.
Ralli jätkus peale hoolduspausi kolme hommikuse katse korduvläbimisega, kuid võrreldes hommikuste läbimistega olid need hulga märjemad ja loomulikult tänu esimese ringi läbimistele ka porisemad.
Kõige paremini alustasid teist ringi Tänak – Järveoja, kes võtsid 22 kilomeetrise  Mittelmoseli katse teise läbimisega Mikkelsen – Jægerilt tagasi 3,2 sekundit. Eestlastel oli katsel ka üks päris ärev moment, kui ühest paremast tagasipöördest väljudes kalduti teelt korraks ka välja, kuid õnneks pääsesid mehed vaid ehmatusega. Katse kolmandad olid Ogier – Ingrassia, kes jäid meeskonnakaaslastest maha 5,1 sekundiga.
Ralli kokkuvõttes juhtis endiselt Mikkelsen, kuid tema edu Tänaku ees oli kahanenud kõigest 0,9 sekundile. Ogier kaotas endisele meeskonnakaaslasele 7,5 sekundiga.
Teisele ringile vihma ja pehmete rehvide komboga startinud Tänak jätkas heas tempos ka järgmisel ning võttis teise järjestikuse katsevõidu. Eestlasest 3,2 sekundi kaugusele jäi Neuville ning belglasega identse rehvivalikuga sõitnud Ogier kaotas Tänakule 18,35 kilomeetriga juurde 3,3 sekundit.
Mikkelsenile katse neljas aega ja kaotust eestlasele 5,4 sekundit. Enne päeva viimast katset oli Tänaku edu Mikkelseni ees 4,5 ja Ogieri ees 9,9 sekundit.
Reedese võistluspäeva viimase katsena sõideti juba kolmandat korda 9,27 km pikkune Wadern-Weiskirchen. Kui selle katse teisel läbimisel kaotas Latvala mootoriprobleemide tõttu ligi poolteist minutut, siis päeva lõpetas soomlane katsevõiduga ja seda hoolimata sellest, et sõitis ühe vasakkurvi väga pikaks. Katse teine oli Neuville, kes jäi soomlasest maha 0,4 sekundiga ning kolmas Tänak, kes kaotas põhjanaabrile 0,8 sekundiga.  Kuna Mikkelsen sai katselt neljanda aja ning kaotas Latvalale 2 sekundit, tähendas see seda, et Saksamaa MM-ralli reedese võistluspäeva lõpetasid liidrina Ott Tänak ja Martin Järveoja.

„Oli keeruline päev. Päeva teine pool oli eriti ekstreemne – tingimused olid täiesti ettearvamatud. Meil tohutult õnne, kui kaotasin korraks valvsuse ja sõitsin teelt välja. Kiirus ja kõik muu oli õige, kuid  see tõestas, et mõnikord on vaja natuke õnne. Pärastlõunal ütlesid kõik, et ma olin väga julge, et otsustasin valida kolm täisvihma rehvi, kuid olin enesekindel ning mu otsus osutus õigeks. Rehvid töötasid hästi ning lõpetasime päeva esikohal. Pikk tee on veel minna, kuid olen varem näinud, et Saksamaa rallil võib kõike juhtuda. Hommik saab kindlasti olema niiske, kuid loodetavasti ei ole olukord sedavõrd ekstreemne kui täna. Eelmisel nädalal tegime siin edukad testsõidud ning tunne on hea ja ma ei näe põhjust, et miks me ei võiks olla sama kiired edasi,“ võttis Tänak eduka reedese võistluspäeva kokku.

Enne laupäevaseid katseid hoiavad teist kohta Andreas Mikkelsen - Anders Jæger, kes jäävad eestlastest maha 5,7 sekundiga. Viimase katsega tõusid absoluutarvestuse kolmandaks Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul, kes jäävad Fordi sõitjatest maha 28,2 sekundiga.
Päeva viimane katse tõi 21,5 kaotussekundit võistluspaarile nr.1. Ogier – Ingrassia tegid spinni ning hoiavad enne Saksamaa ralli pikimat võistluspäeva neljandat kohta. Meeskonnakaaslastest jäävad prantslased maha 30,6 sekundiga.

VIDEO: Saksamaa MM-ralli SS1-4 tipphetked
VIDEO: Saksamaa MM-ralli SS5-8 tipphetked 
VIDEO: Tänak - Järveoja SS6 moment


35. ADAC Rallye Deutschland 2017 järjestus peale SS8


1.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 01:07:23.0
2.Mikkelsen / Jæger Citroen C3 WRC +0:05.7
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +0:28.2
4.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 +0:30.6
5.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17 +0:52.1
6.Hänninen / Lindström Toyota Yaris WRC +1:14.7
7.Breen / Martin Citroën C3 WRC +1:24.5
8.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +1:54.7
9.Paddon / Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +2:29.5
10.Kopecky / Dresler Škoda Fabia R5 +3:36.2

Saksamaa MM-ralli jätkub laupäeva hommikul ning võistluspäeva jooksul ootab võistlejaid ja fänne üheksa kiiruskatset. 146,67 katsekilomeetrist üle poole läbitakse Panzerplatte kiiruskatse kahe läbimisega. See on katse, mis paikneb Baumholderi linnas asuva sõjaväebaasi treeningaladel ning mida ääristavad tankide rajal hoidmiseks mõeldud betoonblokid ehk Hinkelsteine´d.
ERR Spordiportaali vahendusel on alates 13:00 võimalik lives kaasa elada SS12 Römerstraße esimesel läbimisele.

35. ADAC Rallye Deutschland 2017 laupäevase võistluspäeva ajakava

SS9 SSS Arena Panzerplatte I 2.87 km 10:11
SS10 Panzerplatte I 41.97 km 10:31
SS11 Freisen I 14.78 km 12:10
SS12 Römerstraße I [LIVE WRC Plus & Red Bull TV & ERR Portaal] 12.28 km 13:08
SS13 SSS Arena Panzerplatte II 2.87 km 16:16
SS14 SSS Arena Panzerplatte III                2.87 km 16:29
SS15 Panzerplatte II 41.97 km 16:49
SS16 Freisen II 14.78 km 18:28
SS17 Römerstraße II 12.28 km 19:26


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment