Saturday, July 29, 2017

Soomlastel endiselt kodusel MM-rallil kolmikjuhtimine! Tänak – Järveoja seitsmendad.

Soome MM-ralli jätkus laupäeval kaheksa kiiruskatsega ning võistlejaid ja fänne ootas ees autoralli kuulsaim katse Ouninpohja. Võistluspäeva alustasid liidrina Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC). Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) alustaid laupäeva kümnendalt kohalt. Liidritest jäid eestlased maha 1:50,2.

Tänak - Järveoja Kollase maja hüppel

Päeva alustati Pihlajakoski kiiruskatse esimese läbimisega ning selle võidu võtsid Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC). Ka järgnevad kolm parimat katseaega sõitsid välja soomlased. Teised olid Juho Hänninen – Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) (+2,7), Teemu Suninen – Mikko Markkula (Ford Fiesta RS WRC´17) (+3,2), Lappi – Ferm (+3,8). Tänak – Järveojale päeva esimeselt katselt seitsmes aeg (+6,4). Eestlastel oli sarnaselt eelneva päevaga taas probleeme kojameestega, mis keset klaasi kinni kiilusid ning sõitmist segasid.
Päijälä esimese läbimise parim oli Latvala. Katse teise aja sõitsid välja Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC´17), kes jäid liidriks tõusnud Toyota sõitjatest maha  3,7 sekundiga. Teiseks kukkunud Lappi jäi meeskonnakaaslastest maha 5,4 sekundiga ning jäid nüüd omakorda Latvala – Anttilast maha 4,8 sekundiga. Tänakule päeva teiselt katselt kuues aeg (+7,5). Kui enne Päijälä katset hoidsid soomlased kolmikjuhtimist, siis peale 15. kiiruskatset oli soomlastel juba nelikjuhtimine.
Järgnevana ootas võistlejaid ees 24,36 km pikkune Ouninpohja. Katse põhjad tegi Latvala, kes suurendas oma edu katsel teise aja saanud Lappi ees 2,5 sekundi võrra. Nüüd oli kahe Toyota sõitja vahe 7,3 sekundit. Toyota „koduralli“ läks peale Ouninpohjat veel paremaks, sest tänu Teemu Sunineni sõiduveale tõusis absoluutarvestuse kolmandaks Juho Hänninen. Ott Tänak – Martin Järveoja sõitsid legendaarsel Ouninpohjal välja viienda (+14,1) ning tõusid tänu Mads Østbergi – Torstein Erikseni (Ford Fiesta RS WRC´17) sõiduveale üldarvestuses üheksandaks (+2:13,8). Kuulsal Kollase maha hüppel „lendas“ Tänak 49 meetrit!

VIDEO: Ott Tänak - Martin Järveoja Kollase maja hüppel 

Enne hoolduspausi sõideti veel lühike Saalahti (4,21 km) kiiruskatse, mille võidu võttis taas Latvala. Katse teine oli Tänak, kes jagas katsega Lappiga. Fordi ja Toyota sõitjad kaotasid Latvalale 0,5 sekundiga. Peale hoolduspausi sõideti kohe otsa ka Saalahti teine läbimine ning ka selle võidu võttis Latvala, kelle üldedu oli nüüd katsel teise aja saanud Lappi ees 8,5 sekundit. Katse kolmas aeg Suninenile (+1,0), kes üldarvestuses jätkas neljandana (+1:00,2). Tänakule päeva viiendalt katselt neljas aeg (+1,2).
Ouninpohja teine läbimine tegi korrektuurid ralli liidrite osas. Enne katset esikohta hoidnud Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila olid elektriprobleemide tõttu sunnitud Yaris WRC katseäärde parkima ja katkestama. Ralli liidriks tõusid nüüd Esapekka Lappi – Janne Ferm, kellele järgnesid meeskonnakaaslased Juho Hänninen – Kaj Lindström (+54,1) ja kaasmaalased Teemu Suninen – Mikko Markkula (+58,4). Päeva esimese TOP3 katseaja sõitsid välja Hyundai esisõitjad Thierry Neuville . Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) (+5,5), kes kogu nädalavahetuse kurtnud tänavuse aasta parima võistlusauto kehva sooritust. Tänakule Ouninpohja teiselt läbimiselt kuues aeg (+7,2).  Üldarvestuses jätkasid eestlased tänu liidtrite katkestamisele kaheksandal kohal.
14,85 km pikkuse Pihlajakoski teise läbimise parimad olid Suninen – Markkula, kes edestasid Evans Barrittit 1,3 ja Østberg – Erikseni 1,8 sekundiga. Suninen tõusis katsevõiduga absoluutarvestuse teiseks ning kaotas nüüd Lappile 54,4 sekundiga ning edestas ise omakorda Hännineni sekundiga. Tänak – Järveojale päeva eelviimaselt katselt nelja aeg (+3,9).
Laupäevase võistluspäeva viimase katsena sõideti Päijälä teine läbimine, mille võidu võtsid DMACK rehvidega sõitvad Evans – Barritt. Kui reedel jäid Tänak – Järveoja päeva viimasel katsel katsevõidust ilma 0,1 sekundiga, siis laupäeval oli selleks marginaaliks 0,6 sekundit. Viimase katsega kerkisid eestlased üldarvestuses koha võrra, sest Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC) võistlusautol purunes parem esimene rehv ning mehed kaotasid katsevõitjatele ligi minutiga. Katse kolmas aeg Suninen – Markkulale (+1,9).
Laupäeva kaheksast sõidetud katsest ületati koguni viiel FIA poolt kehtestatud 130 km/h keskmise kiiruse piirangut ning päeva kõige „rajuma“ kesmise kiiruse eest hoolitses Espekka Lappi, kes Ouninpohja teisel läbimisel sõitis keskmiseks kiiruseks 135 km/h.

Enne pühapäevaseid kiiruskatseid juhivad Soome MM-rallit Espaekka Lappi – Janne Ferm, kelle edu Teemu Sunineni – Mikko Markkula ees on 49,1 sekundit. Üldarvestuse kolmandad on Juho Hännien – Kaj Lindström, kes jäävad meeskonnakaaslastest maha 53,4 sekundiga. Toyota Yarisel sõitvatest soomlastest jäävad vaid 1,2 sekundi kaugusele Elfyn Evans – Daniel Barritt. Ott Tänak – Martin Järveoja lähevad Soome MM-ralli viimasele võistluspäevale vastu seitsmendalt kohalt(+2:07,5). Kuuendat kohta hoidvatest Thierry Neuville – Nicolas Gilsoulist jäävad eestlased maha 35,9 sekundiga.

„Koha mõttes polnud kindlasti midagi rohkem võtta, aga võib-olla kõige perfektsem päev ei olnud ning enesekindlust pole. Samas näitasime mõistlikku kiirust ning ei korraldanud midagi edevat ega hullu ja punktide poolest on meeskonna jaoks praegune seis üsna maksimum,“ sõnas Tänak võistluspäeva kokkuvõtteks Postimehe vahendusel.

„Toyotade vastu on kindlasti keeruline, kuid eks näis, mis soomlased eespool plaanivad. Üritame hea tunde saada, midagi erilist meil püüda pole,“ lisas eestlane pühapäeva eel.

VIDEO: 67.Neste Rally Finland SS12-17 tipphetked

Kui laupäeva hommikul saabus teade, et MM-liidrid Sebastien Ogier ja Julien Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC´17) ei stardi laupäevasele võistluspäevale ning on tagasi taas pühapäeval, siis võistluspäeva lõpus saabus teade, et ralli peaarst Dr. Timo Kaukonen vaatas Julien Ingrassia veelkord üle ning kuna tema reedese väljasõidu vigastused on tõsisemad, kui oodatud, siis prantslast pühapäeval starti ei lubata ning järgeval kahel nädalal tal võistelda ei soovitata.

WRC2 arvestuses sõitvad Raul Jeets – Kuldar Sikk (Škoda Fabia R5) alustasid võistluspäeva oma klassi kümnendalt kohalt. Eestlased näitasid päeva kolmel katsel üheksandat tulemust ning nõudva Ouninpohja katse mõlemad läbimised lõpetati kümnendana. Kokkuvõttes hoiavad Jeets – Sikk 21. sõidetud kiiruskatse järel WRC2 arvestuse seitsmendat kohta. Oma klassi liidritest Jari Huttunenist – Antti Linnaketost (Škoda Fabia R5)jäävad eestlased maha 10:28,6.

Pühapäeval ootab võistlejaid ees neli kiiruskatset, kogupikkusega 33,84 kilomeetrit. Kindlasti ärge unustage vaadata ka ETV Rallistuudiot, mis alustab oma esimest ülekannet ETV2 kanalil 10:00 ja teist 12:30, kus võetakse kokku ka eelnevad võistluspäevad. Stuudios kommenteerivad ülekannet Karl-Mihkel Eller ja Miko Niinemäe.

67.Neste Rally Finland järjestus peale SS21:

1.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC 02:13:02.7
2.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC '17 +0:49.1
3.Hänninen / Lindström Toyota Yaris WRC +0:53.4
4.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17  +0:54.7
5.Breen / Martin Citroën C3 WRC +1:16.9
6.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:31.6
7.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +2:07.5
8.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +2:59.1
9.Sordo / Marti Hyundai i20 Coupe WRC +3:54.0
10. Østberg / Eriksen Ford Fiesta WRC 2017 +4:23.6

23.Jeets / Sikk Škoda Fabia R5 +19:40.4

67.Neste Rally Finland 2017 pühapäevased katsed:

SS22 Lempää 1 6.80 km 09:25
SS23 Oittila 1 [LIVE WRC Plus & ETV2 Rallistuudio] 10.12 km 10:08
SS24 Lempää 2 6.80 km 11:47
SS25 Oittila 2 [Power Stage LIVE WRC Plus & ETV2 Rallistuudio] 10.12 km 13:18


Foto: M-Sport

No comments:

Post a Comment