Sunday, July 30, 2017

Esapekka Lappi – Janne Ferm võitsid koduteedel karjääri esimese MM-ralli!

Soome MM-ralli viimast võistluspäeva alustasid liidrina Esapekka Lappi – Janne Ferm (Toyota Yaris WRC). Kui liidrite edu teise koha ees oli turvaline, siis teist kuni neljandat kohta lahutas enne viimast 33,84 katsekilomeetrit kõigest 5,6 sekundit.
Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) alustasid pühapäeva seitsmendalt kohalt. Liidritest jäid eestlased maha 2:07,5.

Tänak - Järveoja võtsid Eesti rallifännide rõõmuks punktikatselt maksimumi!

Päeva avakatsena sõideti 6,8 km pikkune Lempää, mille võidu võtsid laupäeval Toyota elektriprobleemide tõttu esikohalt katkestanud Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC). Katse teised olid soomlaste meeskonnakaaslased Juho Hänninen – Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) (+1,1) ja kolmandad poodiumikohta püüdvad Elfyn Evans – Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC´17) (+1,8). Päeva teisel kohal alustanud Teemu Suninen – Mikko Markkula (Ford Fiesta RS WRC´17) ei saanud end hommikul kohe õigesse sõidurütmi ning katse alles kaheksas aeg (+5,4) tähendas, et Suninen ja Hänninen jagasid nüüd võrdse ajaga üldarvestuse teist positsiooni. Neist kõige kahe sekundi kaugusel oli Evans, kelle Fordil oli sama probleem, mis kahel eelneval päeval Tänakul – kojamehed kiilusid kinni ja segasid nähtavust.
Tänak – Järveoja alustasid päeva viienda katseajaga (+4,7).
Päeva teise katsena sõideti Oittila esimene läbimine, mille võidu võttis Latvala, Sunineni (+3,2) ja Evansi (+3,7) ees. Kuna Hänninen kaotas katsel katse võitnud meeskonnakaaslasele 5,9 sekundiga, tähendas see seda, et soomlane kukkus üldarvestuses neljandaks. Liidrina jätkanud Lappi järel käis tõsine heitlus ning kolm võistluspaari mahtusid vaid 2,7 sekundi sisse.
Tänakule päeva teiselt katselt kuues aeg (+7,7).
Ilma hoolduspausita sõidetud võistluspäev jätkus Lempää korduvkatsega. Kolmanda järjestikuse katsevõidu võttis Latvala, kellega täpselt identse aja sõitis välja Hänninen. Katse kolmas oli Tänak, kes jäi Toyota duost maha 0,5 sekundiga. Ärevad hetked elas katsel üle ralliliider Lappi, kelle Toyotal purunes ühes kurvis vasaku tagumise ratta velg, kuid õnneks jäi vedrustus terveks. Lappi edu oli nüüd teiseks tõusnud Hännineni ees 37,8 sekundit. Hänninen aga edestas Evansit enne viimast katset kõigest 0,9 sekundiga. Katsel pääses napilt katusest ja tegi spinni Suninen, kes kaotas Latvalale 19,3 sekundit ning soomlane kukkus neljandaks.


Ralli viimase katsena sõideti Oittila korduvläbimine, mille viiele paremale jagati ka lisapunkte.
Katsevõidu ja maksimum 5 punkti teenisid Eesti rallifännide rõõmuks Ott Tänak – Martin Järveoja. Eestlastele oli see hooaja teiseks punktikatse võiduks.
Katse teine aeg Elfyn Evans – Daniel Barrittile, kes selle tulemusega tõusid ka üldarvestuses teisele kohale. Katse kolmas aeg ja kolm MM-punkti Thierry Neuville´le – Nicolas Gilsoul´ile (Hyundai i20 Coupe WRC), kes tänu nendele kolmele lisapunktile tõusid uuteks MM-liidriteks. Hyundai sõitjatel on nüüd võrdselt 160 punkti Soomes reedel katkestanud Sebastien Ogier´i ja Julien Igrassia´ga (Ford Fiesta RS WRC). MM-arvestuse liidriks tõusid Hyundai sõitjad tänu sellele, et neil on hooaja jooksul võidetud kolm rallit, prantslaste kahe vastu.
Ralli üldvõidu võtsid Esapekka Lappi – Janne Ferm, kellele see oli karjääri esimeseks MM-ralli võiduks. Lappi – Fermile oli see alles neljandaks stardiks WRC-autol. Esapekka Lappist sai kuues sõitja, kes tänavusel hooajal MM-ralli võitnud - Thierry Neuville 3, Sebastien Ogier 2, Jari-Matti Latvala, Kris Meeke, Ott Tänak 1. 

„Suured tänud kogu Toyota meeskonnale, kes nii lühikese ajaga on sellise auto ehitanud. Mul on veel WRC autol vähe kogemusi, kuid ma teadsin, et olen koduteedel kiire ning tõestasin ka seda. Nüüd on vaja veel palju kilomeetreid koguda, et ka teistel rallidel kiire olla,“ sõnas ralli võitja Lappi viimase katse finišis.

Toyota kaksikvõidu rikkusid DMACK rehvidel sõitnud Evans – Barritt, kes edestasid viimasel katsel kolmandaks kukkunud Juho Hännineni – Kaj Lindströmi vaid 0,3 sekundiga. Sellest hoolimata oli tegemist Hännineni karjääri parima MM-ralli resultaadiga.  Soome MM-ralli viiekordne võitja Tommi Mäkinen on koduse ralli võitnud nüüd ka meeskonna bossina.
Kindlasti peab ära mainima ka Teemu Sunineni ja Mikko Markkula esituse, kes küll tänu eelviimase katse sõiduveale minetasid võimaluse kodune ralli poodiumil lõpetada ning soomlastele kolmikvõit tuua, kuid noormeestele oli see alles karjääri teiseks stardiks WRC autol.
Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid Soome MM-ralli seitsmendal kohal ning punktikatselt teenitud 5 lisapunktiga kerkiti MM-arvestuses taas kolmandale kohale.

WRC2 arvestuses alustasid Raul Jeets – Kuldar Sikk (Škoda Fabia R5) pühapäevast võistluspäeva seitsmendalt kohalt. Päeva teise katse järgselt tõusid eestlased konkurentide ebaõnne tõttu koha võrra. Jeets – Sikk lõpetasid ralli WRC2 arvestuse kuuendal kohal. Klassivõitjatest Jari Huttunenist – Antti Linnaketost (Škoda Fabia R5) jäid eestlased 25 kiiruskatse kokkuvõttes maha 12:05,3.

Autoralli MM-hooaeg jätkub asfladil, kui 17.-20. augustini sõideetakse Saksamaa MM-ralli.


67.Neste Rally Finland lõppjärjestus

1.Lappi / Ferm Toyota Yaris WRC 02:29:26.9
2.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17  +0:36.0
3.Hänninen / Lindström               Toyota Yaris WRC +0:36.3
4.Suninen / Markkula Ford Fiesta WRC '17 +1:01.5
5.Breen / Martin Citroën C3 WRC +1:22.6
6.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:33.1
7.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +1:53.6
8.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC +3:12.6
9.Sordo / Marti Hyundai i20 Coupe WRC +4:11.5
10. Østberg / Eriksen Ford Fiesta WRC 2017 +4:21.1

MM-punktiarvestus peale Soome MM-rallit (sõitjad):

1. Thierry Neuville 160
2.Sébastien Ogier 160
3.Ott Tänak 119
4.Jari-Matti Latvala 114
5.Dani Sordo 84
6.Elfyn Evans 79
7.Craig Breen 53
8.Hayden Paddon 51
9.Esapekka Lappi 45
10.Juho Hänninen 46

No comments:

Post a Comment