Sunday, March 12, 2017

Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid hooaja esimese kruusaralli neljandana



Mehhiko MM-ralli jätkus pühapäeval kahe kiiruskatsega ning võistlejaid ootas 54,90 katsekilomeetrit. Viimast võistluspäeva alustasid liidrina Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen C3 WRC), kelle edu Sébastien Ogier – Julien Inrgassia (Ford Fiesta RS WRC´17) ees oli 30,9 ja parimate Hyundai sõitjatena jätkanud Thierry Neuville – Nicolas Gilsouli (Hyundai i20 Coupe WRC) ees 1:10,5.
Eestlased Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WRC´17) alustasid ralli viimast võistluspäeva neljandal kohal. 16 sõidetud katsega oli eestlastel liidritele kogunenud kaotust 2:12,6.

Päeva avakatsena sõideti 32,96 km pikkune La Calera katse. Katsvõidu võttis Meeke, kes suurendas üldarvestuses Ogieri ees edu 6,3 sekundi võrra. Katse kolmanda aja said Ogier - Ingrassia kaasmaalased Stéphane Lefebvre – Gabin Moreau (Citroen C3 WRC).
Ott Tänak – Martin Järveoja alustasid võistluspäeva rahulikult ning viimaseks punktikatseks rehve säästvalt. Kuna nii eest, kui tagant oli eestlastel suhteliselt turvaline vahe, siis lõpetati võistluse eelviimane katse kaheksandana. Kaotussekundeid Meeke – Nagle´le kogunes 25,6 sekundit.

Ralli viimase katsena sõideti 21,94 km pikkune Derramadero, mis oli tänavuse Mehhiko ralli punktikatseks. Katse võidu ja viis lisapunkti võtsid Theirry Neuville – Nicolas Gilsoul, kellest vaid 0,3 sekundi kaugusele jäid Sébastien Ogier – Julien Inrgassia. Eesti rallifännide rõõmuks teenisid katse kolmanda tulemuse ja kolm lisapunkti Ott Tänak – Martin Järveoja.  Kokkuvõttes lõpetasid eestlased hooaja kolmanda ralli neljandana. Kaotust võitjatele kogunes ralli lõpuks 2:18,3.

„Oleme ralliga lõpuks rahul. Kaotasime küll reedeste probleemide tõttu minuti ja langesime sellega poodiumikonkurentsist, kuid teistel päevadel, kui olime mured lahendanud oli tempo juba hea. Areneme koos meeskonnaga siit saame ainult paremaks minna,“ võttis Tänak ralli kokku.

Ralli viimasel katsel elasid ärevad hetked üle võitjad Kris Meeke – Paul Nagle, kes sõitsid enne katse lõppu teelt välja pääsedes napilt kokkupõrkest rajaäärse pealtvaatajate autoga ning teele tagasi pääsemiseks ekslesid mehed veidi aega publikule mõeldud autode parklas. Lõpuks leidsid Citroeni sõitjad ikkagi õige tee üles ning kuigi katse võitnud Neuvillele kaotati 23,7 sekundit, piisas sellest, et kindlustada endale karjääri neljas MM-võit. Kui seni oli Citroenile Mehhikost võite toonud ainult Sebastien Loeb, siis nüüd lisas prantsuseautotootja võitude kontosse oma panuse ka Meeke.
Ralli lõpuks jäi Meeke ja teisena lõpetanud Ogieri vahe 13,8 sekundit. Ralli kolmanda koha teenisid Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul, kes lõpuks suutsid peale Monte ja Rootsi vigu probleemideta finišisse jõuda. Ralli võitjatest jäid belglased maha lõpuks 59,7 sekundiga.

Öeldakse, et ajalugu kipub korduma. Nii võib öelda tänavuse hooaja kohta, kui heita pilk tagasi aastasse 2000. Just tol aastal võitsid hooaja kolme esimest rallit kolme erinevat sõitjat (Tommi Mäkinen – Mitsubishi, Marcus Grönholm – Peugeot,  Richard Burns – Subaru) ning ka tootjat. Täpselt sarnaselt on alanud ka tänavune hooaeg (Ogier – Ford, Jari-Matti Latvala – Toyota, Kris Meeke – Citroen).

Järgmine MM-ralli sõidetakse 6.-9.aprillini Prantsusmaal, kus lisaks Ott Tänak – Martin Järveojale on JWRC klassis stardis ka Miko-Ove Niinemäe – Martin Valter.

14. Rally Guanajuato Mexico 2017 lõppjärjestus

1.Meeke / Nagle Citroën C3 WRC 03:22:04.6
2.Ogier  / Ingrassia Ford Fiesta WRC '17 +13,8
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +59,7
4.Tänak / Järveoja Ford Fiesta WRC '17 +02:18,3
5.Paddon / Kennard Hyundai i20 Coupe WRC +03:32,9
6.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +04:40,3
7.Hänninen  / Lindström Toyota Yaris WRC +05:06,2
8.Sordo / Marti Hyundai i20 Coupe WRC +05:22,7
9.Evans / Barritt Ford Fiesta WRC '17 +08:41,8
10.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +10:51,9


Foto:M-Sport

No comments:

Post a Comment