Friday, March 31, 2017

Autoralli MM-sarja juuniorid alustavad oma hooaega Prantsusmaal

6.aprillil antakse Prantsusmaal, Korsika saarel start hooaja neljandale MM-rallile. Kui WRC klassi sõitjad on sel hooajal saanud juba sõita Monte-Carlos, Rootsis ja Mehhikos, siis Junior WRC võistlejad alustavad oma võistlushooaega just Prantsusmaal. Järgnevas loos vaatan tagasi Juunioridele mõeldud sarja ajalukku, heidan pilgu eestlaste tegemisse selles ning lõpetuseks teen ka väikese ülevaate sellest, et kes sel aastal saavad olema Miko Niinemäe ja Martin Valteri konkurendid.

Ralli tulevikutähtedele mõeldud sarja ajalugu

Noortele sõitjatele mõeldud MM-sari sai alguse 2001. aastal ning seda võistlusklassi on kutsutud läbi aastate erinevate nimedega. Sari on tootnud autoralli MM-sarja tänaseks väga tituleeritud ja nimekad sõitjaid - Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Kris Meeke, Dani Sordo, Elfyn Evans, Stéphane Lefebvre, Craig Breen, Pontus Tidemand, Martin Prokop jne..
Nagu eelpool mainitud, siis sai sari alguse aastal 2001. ning seda kutsuti Super 1600 autodel sõitnud sõitjate FIA karikasarjaks (FIA Cup for Super 1600 Drivers). Aastatel 2002-2006 anti välja JWRC maailmameistritiitel. 2007. aastal sai sari nimeks FIA Junior Rally Championship. Aasta hiljem otsustati, et juuniorid võiks ikkagi heidelda maailmmeistritiitli nimel ja nii seda tehti järgnevad kolm aastat. 2011.-2012 aastani võistlesid noored sõitjad klassis WRC Academy ning alates 2013.aastast kuni tänaseni on ralli tulevikulootuste klassi nimetuseks olnud taas JWRC.

Nende 16. aasta jooksul on kõige rohkem etapivõite ette näidata tšehhil Martin Prokopil. Ka Eesti rallifännidele tuttav mees suutis võita oma JWRC karjääri jooksul koguni 9 etappi, millest kolm võttis ta aastal 2009. kui ta sarja meistriks krooniti.
Vaid võiduga jääb mehest maha rootslane Per-Gunnar Andersson. Sébastien Loeb osales sarjas aastal 2001. ning võitis kõik viis etappi, kus ta osales. Tänased WRC tehasemeeskondade sõitjad Dani Sordo ja Elfyn Evans võitsid juunioride arvestuses neli ja Sébastien Ogier kolm etappi.
Eestlased on 16 aasta jooksul noorte MM-sarjas võidurõõmu maitsnud kuuel korral - Egon Kaur 3, Urmo Aava 2 ja Jaan Mölder Jr. 1 võit.
Tootjatest on läbi aastate olnud kõige edukam Citroen, kellel on ette näidata 31 etapivõitu. Eestlastele hästi tuntud Suzuki hoiab 22 võiduga tootjate arvestuse teist kohta.

Eestlased MM-sarja noorte klassides

Urmo Aava ja Kuldar Sikk olid JWRC tiitlile lähedal kahel korral

Esimeste eestlastena osalesid noortele mõeldud MM-sarjas Urmo Aava – Kuldar Sikk, kes istusid esimest korda võistlustingimustes ühte autosse 2003.aasta Monte-Carlo rallil. Suzuki Ignis S1600 autol võistelnud eestlaste JWRC debüüt kujunes edukaks ning mehed lõpetasid võistluse neljandana.
Kokku osalesid Urmo ja Kuldar seitsmel etapil, millest parim tulemus saavutati Kreekas, kus nad olid kolmandad. Hooaja kokkuvõttes kuulus meestele neljas koht.

Mehed jätkasid samas sarjas ka järgmise aastal ning saavutasid sarnaselt debüüthooajaga ühe poodiumikoha (Monte-Carlo). Kui avahooajal katsevõite ei võetud, siis 2004. aasta saagiks jäi kolm katsevõitu. Hooaja kokkuvõttes saavutasid mehe kaheksanda koha.

2005.aastal osalesid Urmo ja Kuldar seitsmel etapil. Sardiiniast, Kreekast ja Soomest naasid mehed poodiumikohtadega ning hooaja kokkuvõttes saavutati neljas koht. Sarnaselt eelnenud hooajaga võeti kolm katsevõitu.
Kui kolmel eelneval aastal olid Aava – Sikk olnud juunioride sarja ainsad eestlased, siis 2006. aastal liitus sarjaga Jaan Mölder Jr., kes sarnaselt kaasmaalastega hakkas sõitma Suzukiga Swift S1600 autol.
Aava ja Siku jaoks kujunes hooaeg üheltpoolt võrratuks ja teisalt mõrudaks, sest JWRC meistritiitel kaotati hooaja lõpuks vaid 1 punktise kaotusega rootslasele, Partrik Sandellile. Hooaja jooksul jõuti kolmel rallil poodiumile – Rootsis, Korsikal ja Sardiinias ning kirsiks tordil oli Türgi ralli JWRC klassivõit. 

Kui eelnevate hooaegade jooksul olid mehed võitnud kokku kuus katsevõitu, siis nüüd oli see saldo 19. Jaan Mölder Jr. debüüthooaeg kujunes samuti edukaks, sest koos Katrin Beckeriga osaleti kuuel etapil, millest võideti üks (Wales) ja hooaja kokkuvõttes kuulus Eesti – Saksa ekipaažile üheksas koht.

2007.aastal jätkasid sarjas nö. Eesti esipaarina Aava – Sikk, kes läksid püüdma möödunud hooaja napilt kaotatud sarja üldvõitu, kuid aasta said eestlased kokku võtta sõnaga, dejavu.
Aava – Sikk olid hooaja 2007 selgelt kõige kiiremad JWRC sõitjad, sest võitsid kokku 40 kiiruskatset, mis oli selle arvestuse parim näitaja. Eestlased võitsid Sardiinia ralli ning teenisid veel neli poodiumikohta  - Norra, Portugal, Saksamaa, Kataloonia. Kõigest sellest aga jäi väheks tänu hooaja viimase etapi katkestamisele ning taaskord napsas eestlaste eest esikoha rootslane, seekord Per Gunnar Andersson.  
Jaan Mölder Jr. alustas hooaega Katrin Becker´iga ja lõpetas Frédéric Miclotte´ga. Parimaks tulemuseks kaks neljandat kohta (Norra, Portugal). Kolmanda eestlasena sõitis sarjas Aigar Pärs, kes koos Ken Järveojaga (Suzuki Swift S1600) saavutas parima tulemuse Saksamaa rallil, mille lõpetas kaheksandana.

2008. aastal siirdusid Aava – Sikk WRC klassi ning JWRC arvestuses jäi Eesti lippu hoidma Jaan Mölder Jr., kes koos Frédéric Miclotte´ga osaes kuuel etapil ning sai Mehhikos kirja hooaja parima tulemuse, kui lõpetas aasta lõpus JWRC meistriks kroonitud Sébastien Ogier´i ja Julien Ingrassia järel teisena.

2010.aastal osalesid JWRC sarjas Karl Kruuda ja Martin Järveoja

Järgmiste eestlastena võtsid 2010.aastal JWRC klassi tee jalge alla Karl Kruuda – Martin Järveoja, kes Suzuki Swift S1600 osalesid neljal etapil, millest kahel (Portugal ja Saksamaa) jõudsid poodiumile. Hooaja kokkuvõttes kuulus meestele neljas koht.
Hooaja lõpetanud Kataloonia rallil olid stardis Martin Kangur – Martin Järveoja, kelle võistlusautoks Honda Civic Type-R R3. Ralli lõpetati kuuendana. Nii Kruuda, kui Kangur teenisid hooaja jooksul mõlemad ühe katsevõidu.

Egon Kauri ja Erik Lepiksoni kõige magusam WRC Academy etapivõit oli kindlasti Soome MM-rallil 

2011. aastal sai sari endale uue nimetuse – WRC Academy ning sarjaga liitusid sõitjatest Egon Kaur ja Miko Niinemäe.  Kui Kaur oli enne 2011. hooaega osalenud neljal MM-rallil, siis seni vaid Eestis noorte võistluse sõitnud Niinemäe jaoks oli tegemist üldse esimese välisvõistlusega. Egon alustas hooaega koos Mait Laidveega, kellega koos kohe ka Portugali ralli klassivõit võeti. Hooaeg jätkus Sardiinias ja Soomes ning ka seal tulid klassivõidud, kuid seda juba koos Erik Lepiksoniga, kellega sõideti koos hooaja lõpuni. Aasta lõpuks kogusid eestlased ja Craig Breen ning meie hulgast varalahkunud Gareth Roberts võrdselt 111 punkti, kuid kuna WRC Akadeemia sarja osalejatele anti lisapunkte ka katsevõitude eest, siis said just need otsustavaks. Selles arvestuses oli Breenil ette näidata 39 katsevõitu, Kauri 15 vastu.  Seega juba kolmandat korda sarja ajaloos libises eestlastel juunioridele mõeldud meistritiitel napilt käest.
Miko Niinemäe 2011. ja tänavuse hooaja tegemistest kirjutan lähemalt allpool 2017. aasta  JWRC osalejate tutvustuses.

2013. aastal osalesid JWRC sarjas Sander Pärn – Ken Järveoja, kes saavutasid kolmel rallil poodiumikoha -  Kreeka, Soome ja Hispaania ning lõpetasid hooaja kokkuvõttes neljandana. Taas võitis sarja rootslane, seekord Pontus Tidemand. Eestlased said hooaja jooksul kirja kaheksa parimat katseaega.

Sander Pärn - James Morgan  võitis 2014.aastal Drive DMACK Cup´i

Järgmisel aastal osales Pärn koos James Morganiga noortele sõitjatele mõeldud, kuid mitte MM-arvestuse klassina sõidetud Drive DMACK Fiesta Trophy, mis võideti ning saadi auhinnaks võimalus 2015. aastal osaleda seitsmel WRC2 sarja etapil Ford Fiesta R5 autoga.

Kes on Miko Niinemäe ja Martin Valteri JWRC klassi tänavused konkurendid?

Miko Niinemäe – Martin Valter

Miko Niinemäe ja Martin Valteri JWRC 2017.hooaja võistlusmasin

Kolme aastase pausi järel on JWRC klassis taas startimas eestlased. Nagu juba eelpool mainitud, siis on tänavu noortele mõeldud MM-sarjas startimas Miko Niinemäe, kelle kõrval võtab koha sisse Martin Valter. Mikole ei ole autoralli MM-võistlustel osalemine päris uus kogemus, sest 2011. aastal võistles ta WRC Akadeemia sarjas, kus saavutas hooaja kokkuvõttes 13. koha. Tema parimateks tulemusteks jäid Itaalia ja Prantsusmaa ralli 7. kohad. Toona vaid 18. aastase noormehe kõrval võtsid hooaja jooksul koha sisse – Timo Kasesalu, Mait Laidvee ja Toomas Valter.
Juba järgmisel hooajal istus Miko kodustel ralliteedel ühte autosse Martiniga ning see koostöö on aastatega aina paremaks läinud ning viimasel kahel aastal ei ole nendele kahele mehele Eestis juunioride arvestuses vastast olnud. Möödunud aastal võtsid Miko ja Martin ka Junior ERC  klassivõidu kodusel Euroopa meistrivõistluste etapil auto24 Rally Estonial ning olid selle tulemuse kordamisele üsna lähedal mõned kuud hiljem ka lõunanaabrite juures.
Kui 2011. aastal tegi Miko Portugalis oma esimese välisvõistluste stardi, siis eeloleval nädalal saab Prantsusmaal oma esimese MM-stardi kirja Martin.
Mehed testisid enne Prantsusmaale sõitu Lätis, Bikernieki ringrajal, kus saadi kirja 40-50 asfaldi kilomeetrit.

"Kujutan ette, et eesolev hooaeg tuleb meie jaoks kõige keerulisem hooaeg meie senise ralliajaloo jooksul. Ootan kõvasid lahinguid, kuid enda jaoks olen seadnud eesmärgi, et proovime jätkata säilitades rahu ja sõites "enda" sõitu," sõnas Miko Niinemäe enne eesootavad JWRC esimest etappi.

„Konkurentide kohta olen natuke kodutööd teinud ja kõigi taust on väga erinev. Tannert-iga olen ka varem mõõtu võtnud, aga teistest suuremad teadmised puuduvad. Küll aga on stardis viimasel kahel hooajal juba Junior WRCs sõitnud sõitja, Briti juunioride meister ja muude riikide parimaid noori. Eks alles Korsikal näeb, kus tegelikult keegi oma tasemelt asub,“ võttis Niinemäe ees ootava kokku.

Enne 2016. aasta auto24 Rally Estoniat tegin Mikoga intervjuu, kus rääkisime tema senisest karjäärist ja sellest, kuidas ta üldse autorallini jõudis. Kellel see veel lugemata, siis seda saab lugeda SIIT


Nil Solans - Miquel Ibáñez Sotos (Hispaania)

24.aastane Nil Solans on MM-rallide mõttes üks kogenumaid piloote tänavuses JWRC sarjas. Kokku on noorel hispaanlasel tänaseks ette näidata 14 MM-starti. Hispaanlane alustas oma rallisõitja karjääri aastal 2012. ning osales peamiselt Hispaania meistrivõistlustel, kuid juba esimesel aastal sai mees kirja ka oma esimese MM-stardi ja seda ühel raskemal rallil MM-sarjas ehk Soomes. Lisaks osales ta veel ka kahel Soome meistrivõistluste rallil.
Eest rallifännidele on Solans eelkõige tuttav aastast 2014., kui ta oli Drive Dmack Cup sarjas konkurendiks Sander Pärnale. Kuigi hooaja kokkuvõttes hispaanlane kõrgele kohale ei jõudnud, siis hooaja tipphetk oli kindlasti koduse Kataloonia MM-ralli Drive Dmack Cup klassivõit.
2015. aastal jätkas ta osalemist DDC, kuid tegi ka esimesed stardid WRC2 klassis, kus Korsikal ja Saksamaal saavutas 7.koha. Möödunud aastal osales ta kodustel ja Prantsusmaa meistrivõistlustel.
Solansile loeb kaarti Miquel Ibáñez Sotos, kes istunud tema kõrval alates 2012. aastast.

Terry Folb - Christopher Guieu (Prantsusmaa)

Sarnaselt Nil Solansiga alustas ka Terry Folb oma karjääri 2012. aastal ning ka temal on ette näidata 14. MM-starti. Kindlasti on Folb tänavu aga üks kogenumaid JWRC sarja sõitjaid, sest alustab selles sarjas oma kolmandat hooaega. Oma esimese MM-stardi tegi Folb 2013.aasta Prantsusmaa MM-rallil, mille katkestas.  2015. aastal liitus prantslane JWRC sarjaga ning tema parimateks tulemusteks jäid Korsika ja Kataloonia ralli teised kohad. Möödunud aastal osales Folb Sébastien Loeb Racing poolt ettevalmistatud Citroën DS3 R3T Max autol viiel MM-rallil ning jõudis JWRC arvestuses kolmel korral poodiumile.
Folbile loeb kaarti 26.aastane Christopher Guieu, kelle näol on tegemist tänavuse JWRC sarja noorima kaardilugejaga.

Julius Tannert - Jürgen Heigl (Saksamaa – Austria)

Sakslase Julius Tannert´i rallisõitja karjäär sai samuti alguse 2012. aastal. Kodustel meistrivõistlustel tuule tiibadesse saanud Tannert tegi oma esimese välisvõistluse stardi 2013.aasta South Swedish rallil ning aasta hiljem sai ta MM-ristsed Monte-Carlo rallil, mille mehaanilistel põhjustel pooleli jättis. Samal aastal osales ta ka kolmest etapist koosnenud Citroën Racing Junior Trophy arvestuses, mille ta võitis. Järgmisel aastal tegi ta esimesed stardid ERC Junior arvestuses ning võitis ülivõimsalt kodused karikavõistlused ADAC Opel Rallye Cup, kus kaheksast sõidetud etapist oli parim kuuel ning lõpetas ülejäänud kaks poodiumil.
Möödunud aastal külastas tänavuse JWRC sarja vanim piloot (26.aastane) auto24 Rally Estoniat, kus sai Junior ERC klassi viienda koha. Hooaja kokkuvõttes kuulus talle neljas koht.
Kolmel MM-rallil startinud Tannertile loeb tänavu kaarti Jürgen Heigl, kes oma karjääri jooksul varasemalt istunud selliste meeste nagu Andreas Aigner ja Eestiski võistelnud Achim Mörtl´i kõrval.

Nicolas Ciamin - Thibault de la Haye (Prantsusmaa)

Teise prantsuse võistluspaarina stardivad tänavuses JWRC sarjas Nicolas Ciamin - Thibault de la Haye. Kui Christopher Guieu on tänavuse aasta noorim kaardilugeja, siis 19. aastane Ciamin on sarja noorim piloot. Hoolimata sellest, et  mehe rallikarjäär algas alles eelmisel aastal on noormehel juba ette näidata kuus MM-starti, mille ta kogus sõites Drive Dmack Cup´i. Noormehe debüüthooaja parimaks saavutuseks jäi Portugali ralli oma klassi kolmas koht. Tänavu on noormees jõudnud juba startida kahel kodusel rallil, millest Rallye National di u Paese Aiaccinu saavutas R2 klassivõidu. Noorele prantslasele loeb kaarti Thibault de la Haye, kellele ette näidata 29 MM-starti ning, kes oma karjääri jooksul istunud selliste meeste nagu Sébastien Chardonnet ja Bryan Bouffier kõrval.

Robert Duggan - Gerard Conway (Iirimaa)

Robert Duggan tegi oma esimese stardi 2012. aastal, kuid nö tõsisemalt hakkas mees rallispordiga tegelema aasta hiljem, kus hooaja jooksul kohe ka juunioride arvestuses kolm võitu võttis. 2014. aastal sõitis ta kolmel rallil ka 4WD Mitsubishi Lancer Evo IX, millega võttis kaks klassivõitu. 2015. aastal istus noormees taas kaheveolisse autosse ning osales Iirimaa meistrivõistlustel, kus klassis Ireland Tarmac Junior saavutas hooaja kokkuvõttes teise koha. Hooaja lõpus sai iirlane kätte ka esimese MM-ralli kogemuse, kui startis Citroën DS3 R3T´l  Walesi rallil. Möödunud hooajal osales Duggan Vauxhall Adam R2 autol Briti Juunioride meistrivõistlustel. Seitsmest sõidetud rallist võitis iirlane viis ning hooaja lõpus tähistas ta koos kaardilugeja Gerard Conway´ga Juunioride meistritiitlit.

William Wagner - Kévin Parent (Belgia – Prantsusmaa)

Belglaste lippu üritab JWRC sel aastal kõrgel hoida William Wagner, kes jõudis autoralli juurde aastal 2013. 2014. aastal tegi belglane MM-ralli debüüdi, kui startis Prantsusmaa MM-rallil, kus saavutas omas klassi kolmanda koha. 2015. aastal startis Wagner aga auto24 Rally Estonial, mis oli seni vaid Prantsusmaal erinevatel rallidel startinud noormehele esimeseks nö. välisvõistluseks.
Hooaja teises pooles osales Wagner Prantsusmaa ja Walesi MM-rallil. Kui aasta varem oli noormees lõpetanud MM-debüüdi oma klassi kolmandana, siis nüüd võttis ta klassivõidu. Walesis läks kirja JWRC klassi viies koht. Möödunud aastal keskendus Wagner sarjale France Gravel 2WD, mille ta hooaja kokkuvõttes võitis. Sarnaselt 2015. aastaga osales ta Prantsusmaa ja Walesi MM-rallidel, mis aga mõlemad pooleli jäid. Wagnerile loeb kaarti prantslane Kévin Parent.

Dillon van Way - Dai Roberts (USA – Suurbritannia)

Ameeriklasest Dillon van Way´st saab tänavu teine jänki, kes juunioridele mõeldud MM-sarjas stardib. Kohe debüüthooajal aatsal 2009. võitis van Way USA meistrivõistlused 2WD arvestuses. Kuni 2015. aastani osales noormees Ameerikas ja Kanadas toimunud rallidel. 2015. aastal liitus van Way Põhja- ja Kesk-Ameerika võistlussarjaga, kus saavutas Fiesta R2 Cup arvestuses hooaja kokkuvõttes kolmanda koha. Möödunud aastal sai noormees kirja ka karjääri esimese Euroopa võistluse stardi, kui startis Portugali MM-rallil Drive Dmack Cup arvestuses, mille lõpetas viiendal kohal.
Ameeriklasele loeb kaarti britt Dai Roberts, kes karjääri jooksul istunud ka Craig Breeni kõrvalistmel.

Dennis Rådström - Johan Johansson (Rootsi)

Sarja ainus skandinaavia sõitja on tänavu Dennis Rådström. 2014. aastal oma rallisõitja karjääri alustanud noormees on üldse kokku startinud vaid seitsmel rallil, mis kõik sõidetud Rootsis.
Kuigi paljud on arvanud, et tegemist on Thomas Rådströmi pojaga, siis tegelikkuses see nii pole.
Noore rootslase mentor on 1984. aasta autoralli maailmameister ja elav legend, Stig Blomqvist.
Rådströmi kaardilugejaks on kaasmaalane Johan Johansson.

Sebastian Careaga - Claudio Bustos (Boliivia – Argentina)

Sarnaselt Dennis Rådströmiga algas ka Sebastian Careaga autoralli karjäär 2014. aastal. Boliiviast pärit noormees on seni osalenud kokku viiel kodusel rallil, millel kõigil sõitnud Mitsubishi Lancer Evo IX autol. Eesootav Prantsusmaa ralli saab tema jaoks olema esimeseks stardiks Euroopas. Careaga kõrval võtab koha sisse ligi 100 ralli stardi kogemusega Claudio Bustos. Argentiinlane on tänavuse JWRC sarja vanim kaardilugeja. 47.aastane Bustos on startinud kuuel Argentina MM-rallil.

JWRC klassis arvestuses saavad osaleda sõitjad, kes on sündinud pärast 1.jaanuari 1988.
Kokku sõidetakse tänavusel JWRC hooajal kuus MM-etappi – Korsika, Sardiinia, Poola, Soome, Saksamaa ja Kataloonia. Kolm rallit sõidetakse kruusal, kaks asfaldil ning Hispaanias ootab võistlejaid ees segaralli, kus ühe ralli jooksul saab sõita nii kruusal, kui asfaldil.
Sarja auhind on sel aastal jagatud nö. neljaks. Iga kahe ralli järel saab enim punkte teeninud sõitja auhinnaks kaks starti Ford Fiesta R5 auto, 2018. aastal WRC2 sarjas. Hooaja kokkuvõttes enim punkte teeninud sõitja saab auhinnaks ühe stardi. Ehk siis parimal juhul on ühel sõitjal võimalus võita endale 2018. hooajaks seitse R5 autoga starti.

JWRC hooaja esimene etapp sõidetakse 6.-9.aprillini Korsika asfaldil.


Fotod: Erakogu, Timo Anis, Norbert Cseh (eWRC), Miko Niinemäe

No comments:

Post a Comment