Thursday, January 5, 2017

Toomas Triisa tõusis Malle-Moto klassi liidriks. Autodest kolmikvõit Peugeotile

Dakari kolmandal päeval ootas mootorrataste, quadide, utv-de ja autode võistlejaid ees 780 kilomeetrit, millest katset 364 ning veoautodel osalejaid 757 kilomeetrit, millest katset 199.
Liidrina startisid võistluse kolmandale katsele Sébastien Loeb - Daniel Elena (Peugeot), kelle edu Toyota sõitjate Nasser Al-Attiyah - Matthieu Baumeli ees oli 28 sekundit ja meeskonnakaaslaste Carlos Sainz - Lucas Cruz (Peugeot) ees minut ja 56 sekundit.
Kohe alguses sai selgeks, et Loeb – Elenal ei ole kerge päev tulemas ning tempot hakkasid teistele tegema hoopis seitsmendana startinud Stéphane Peterhansel - Jean-Paul Cottret (Peugeot).
Autode arvestuses kuus Dakari võitnud prantslased hoidsid oma edu kuni lõpuni ning võitis tänavusel Dakaril esimese katse. Mr.Dakarile ehk Peterhansenile oli see autode arvestuses karjääri 36 katsevõiduks ning selles arvestuses jääb tema ette veel ainult Ari Vatanen.

Selline nägi Nasser Al-Attiyah´i Toyota väja kolmanda katse finišis 

Katse teise aja said Sainz – Cruz, kes jäid meeskonnakaaslastest maha minuti ja 54 sekundiga.
Peugeotile kindlustasid katselt kolmikvõidu Loeb – Elena, kes kaotasid küll Peterhansel – Cottretile 3 minuti ja 8 sekundiga, kuid säilitasid üldarvestuses ikkagi esikoha.
Loebi edu on nüüd üldarvestuses teiseks tõusnud Sainzi ees 42 sekundit ning tänase katsevõiduga neli kohta tõusnud Peterhanseli ees 4 minutit ja 18 sekundit.
Võistluspäev pakkus palju draamat Toyota sõitjatele, kellel oli probleeme koguni nelja masinaga, kes kõik mingil ajahetkel katsel seisid.
Päeva teiselt kohalt alustanud Al-Attiyah – Baumel alustasid võistluse kolmandat katset heas tempos ning püsisid Peterhanseli tempos, kuid peagi tabasid nende Toyota Hiluxit mitmed probleemid, sealhulgas kas parema tagumise ratta kaotamine. Pärast mitmeid peatumisis lõpetati katse Peterhanselist 2 tundi ja 17 minutit hiljem ning üldarvestuses kukuti 25.kohale.
Probleeme oli ka päeva neljandana alustanud Giniel de Villiers - Dirk von Zitzewitz (Toyota) võistluspaaril, kes küll pääsesid kergemini, kui meeskonnkaaslased, kuid kes kaotasid katse võitjale üle 36 minuti ning kukkusid üldarvestuses kümnendaks.
Kõige väikesema ajakaotusega Toyota sõitjatest pääsesid Joan Roma - Alex Haro Bravo, kes kaotasid küll katsel 13 minutit ja 16 sekundit ning suutsid sellest hoolimata säilitada oma viienda koha.
Et Toyota draama oleks ikka täielik, siis probleeme oli ka Vanloon Racing sõitjatel Erik van Loon - Wouter Rosegaar, kelle Hilux jäi liiva kinni ning kaotasid lõpuks katse võitjatele üle kolme ja poole tunni. Kokkuvõttes kukkusid mehed 36.kohale.
Parima Mini sõitjana lõpetasid ralli kolmanda katse Mikko Hirvonen - Michel Périn, kellele kuulus katse neljas aega ning samale positsioonile tõusid mehed ka üldarvestuses.
Kui teise võistluspäeva lõpuks oli parim leedukas tänavusel Dakaril Benediktas Vanagas (Toyota), siis kolmanda katsega võttis selle tiitli endale Antanas Juknevicius (Toyota), kes koos kaarilugeja Darius Vaiciulisega jätkavad 21.kohal, kaotust Loeb – Elenale 01:46:16.

Dakar Stage 3 TOP10:

1. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Peugeot, 4:18.17
2. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Peugeot +1.54
3. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot +3.08
4. Mikko Hirvonen/Michel Perin, Mini +3.57
5. Cyril Despres/David Castera, Peugeot +7.48
6. Orlando Terranova/Andreas Schulz, Mini +11.26
7. Yazeed Al-Rajhi/Timo Gottschalk, Mini +13.13
8. Nani Roma/Alex Haro Bravo, Toyota +13.16
9.Jakub Przygonski/Tom Colsul, Mini +19.58
10.Ronan Chabot/Gilles Pillot, Toyota +23:52


Dakar üldajärjestus peale Stage 3:

1. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Peugeot, 6:54.56
2. Carlos Sainz/Lucas Cruz, Peugeot +0.42
3. Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Peugeot +4.18
4. Mikko Hirvonen/Michel Perin, Mini +9.38 
5. Nani Roma/Alex Haro Bravo, Toyota +13.04
6. Yazeed Al-Rajhi/Timo Gottschalk, Mini +15.17
7. Cyril Despres/David Castera, Peugeot +15.25
8. Orlando Terranova/Andreas Schulz, Mini +21.29
9.Jakub Przygonski/Tom Colsul, Mini +27:37
10. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz, Toyota +35.20

18.Martin Prokop/Ilka Minor-Petrasko Ford +01:33:54
20. Conrad Rautenbach/Robert Howie Toyota +01:45:36
23. Nicolas Fuchs/Fernando Mussano Ford +02:00:54
25. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel, Toyota +02:14:58
36. Erik van Loon/Wouter Rosegaar, Toyota +03:42:35

Mootorrataste arvestuses alustas päeva liidrina 2016. Dakari võitja, Toby Price (KTM), kelle järel said rajale Paulo Gonçalves (Honda) ja Sam Sunderland (KTM).
Price katsega kindlasti rahule ei jää, sest juba esimeses vaheajapunktis kaotas ta hilisemale katsevõitjale Joan Barreda Bortile (Honda) üle 20 minuti. Üldarvestuses kukkus KTM sõitja viiendale kohale ning kaotab lisaks katsevõidule ka tsiklite arvestuses liidriks tõusnud Bortile nüüd 16 minuti ja 19 sekundiga. KTM sõitjatest kõige parema päeva tegi Sunderland, kes lõpetas katse teisena (+00:12:29) ning tõusis teiseks ka ralli kokkuvõttes (+10:20). Katse kolmas oli Husqvarna sõitja Perre Alexandre Renet, kes kaotas Honda sõitjale +00:15:30. Üldarvestuse kolmandana jätkab Gonçalves, kes kaotab Monster Energy Honda meeskonnakaaslasele 00:13:42.
Väga hea päev oli Dakar Rally Team Estonia sõitjal Toomas Triisal (Husqvarna), kes lõpetas katse üldarvestuse 36. ajaga +01:10:43 ning tõusis samale kohale ka üldarvestuses +01:40:56.

Toomas Triisa läbis kolmanda katse suurepärases tempos ning tõusis Malle-Moto klassi liidriks

Hoopis olulisem on aga see, et Triisa, kes alustas päeva Malle-Moto klassi viiendana, lõpetas selle liidrina. Eestlane pööras 20 minutilise kaotuse Jose Julian Kozacile (KTM) viie minutiliseks eduks.

„Väga keeruline päev oli. Navigeerimine oli paras pähkel, õnneks saime sellega hakkama, eriti alguses, kus paljud eksisid. Olud muutusid palju, alguses oli kuum, neutralisatsoonialas, 5000 meetri kõrguses oli nii lund kui vihma. Hõre õhk mõjus koormavalt aga päeva tulemusega saab väga rahul olla,“ rääkis Triisa peale kolmandat võistluspäeva.

Ka Mart Meeru tegi taaskord korraliku esituse ning, kui päeva alustas eestlane 78.kohalt, siis päeva lõpetas ta 71.kohal +03:04:53. Malle-Moto klassis parandas Meeru oma positsiooni kahe koha võrra ning on kaheksas. Triisale kaotab Meeru peale kolme katset tunni ja 24 minutiga.

Dakar Rally Team Estonia tegemisi on kõige parem jälgida meeskonna ametlikelt lehtedelt:

Dakar Team Estonia ametlik kodulehekülg - www.auto24.ee/dakar/
Dakar Team Estonia Facebookis - https://www.facebook.com/dakarestonia/
Dakar Team Estonia Instagramis - @dakarestonia
Dakar Team Estonia Twitteris - https://twitter.com/dakarestonia

Veoautode arvestuses alustas päeva liidrina Renault sõitja Martin van Den Brick, kuid selle loo kirjutamise ajaks polnud hollandlane veel finišisse jõudnud. Tänase katse võitis Kamazi sõitja Eduard Nikolaev, kelle edu Tatra sõitja Martin Kolomy ees oli 48 sekundit ning kolmandana lõpetanud Iveco sõitja Tom van Genugteni ees minut ja üks sekund. Üldarvestuses tõusis taas liidriks Kolomy, kes oli liider ka peale ralli avakatset. Tänase katsevõiduga tõusis teiseks Nikolaev, kes jääb tšehhist maha vaid 33 sekundiga. Kolmandaks tõusis tänasel katsel neljandat aega näidanud Federico Villagra. Varem WRC radadelt tuttav argentiinlane kaotab liidrile 4 minutit ja 40 sekundit. TOP5 mahuvad veel kahe tootja masinad. Neljandat kohta hoiab MAZ sõitja Siarhei Viazovich +00:05:40 ning viies on MANi sõitja Peter Versluis +00:11:20.

Quadide arvestuses alustas päeva liidrina Pablo Copetti (Yamaha), kuid tänane katse ei sujunud argentiinlasel kõige paremini ning ta kaotas katse võitnud Gastos Gonzalezele (Yamaha) 00:29:12.
Katse teine oli Ignacio Casale (Yamaha), kellel piisas sellest, et peale kolme sõidetud katset ise Quadide arvestuse liidriks tõusta.
Casale edu teiseks tõusnud Gonzaleze ees on 00:04:37 ja kolmandaks kukkunud Copetti ees 00:18:06.

UTV-de arvestuses läks kolmanda katse võit Leandro Torresele (Polaris), kuid üldliidrina jätkab ligi 2 tunnise eduga Mao Ruijin (Polaris).

Neljapäeval ootab võistlejaid ees 512 kilomeetrit, millest katset 416.  San Salvador de Jujuy – Tupiza katse algab Argentinas ning lõppeb Boliivias. Kogu katse kulgeb enamuses 3500 m peal ning võistlejaid ootavad ees ka esimesed tõsisemad düünid.

Dakari paremaks jälgimiseks soovitan lisaks Dakari äpile selliseid lehekülgi:

http://www.dakar.com/index_DAKus.html
http://www.trackingdakar.nl/live.php?type=B
http://dakartiming.eu/#/times
http://gaps.dakar.com/2017/dakar/aso/uk


Foto: Dakar.com; PhotoRunning

No comments:

Post a Comment