Friday, January 20, 2017

Ott Tänak – Martin Järveoja lõpetasid Monte-Carlo reedese võistluspäeva suurepärasel kolmandal kohal

Traagilise avapäeva järel jätkus Monte-Carlo ralli reedel kuue kiiruskatsega. Reedesele võistluspäevale starditi samas järjestuses, mis neljapäeval. WRC sõitjatest ei tulnud arusaadavatel põhjustel enam starti Hayden Paddon – John Kennard. Rally2 reeglite alusel olid taas stardis Stéphane Lefebvre – Gabin Moreau (Citroën C3 WRC), kes avapäeval peale väikest väljasõitu siduriprobleemide tõttu katkestasid.

Tänak - Järveoja teevad Montes väga kiiret ja stabiilset sõitu
Tänavuse Monte pikima võistluspäeva avakatsena sõideti 24,63 km pikkuse Agnieres en Devoluy - Le Motty esimene läbimine. M-Sport meeskonna ja Eesti rallifännide suureks rõõmuks võtsid katsevõidu Ott Tänak – Martin Järveoja (Ford Fiesta RS WR´17). Kui Otile oli see karjääri 51. MM-ralli katsevõiduks, siis Martinile oli see tema karjääri esimene.

„Väga keeruline katse ning meil olid neis libedates tingimustes ka paar momenti. Lisaks segas meid mingi meeskonna raadioside, mis millegipärast ka meie autos kuulda oli,“ võttis Tänak hooaja esimese katsevõidu kokku.

Eestlased edestasid 1,6 sekundiga ralli liidreid Thierry Neuville – Nicolas Gilsouli (Hyundai i20 Coupe WRC). Katse kolmanda aja sõitsid välja Citroën sõitjad Kris Meeke – Paul Nagle (Citroën C3 WRC), kes jäid Fordi sõitjatest maha 2,3 sekundiga. Kui arvestada ka neljapäeva õhtust katset, siis moodustasid katse TOP4 taas kõigi nelja erineva tootja autod, kes tänavust WRC tiitlit püüdma asusid. Katse neljandad olid Jari-Matti Latvala – Mikka Anttila (Toyota Yaris WRC), kes oma uue võistlusauto pidid hommikusest Parc Fermest mitte käivitumise tõttu omal jõul välja lükkama. Eestlastele kaotasid soomlased 11,9 sekundiga.
Kindlasti paneb tähelepanelik lugeja tähele, et ma pole siiani veel maininud sõnagi viimase kolme aasta Monte-Carlo ralli võitjate Sébastien Ogier - Julien Ingrassia (Ford Fiesta RS WRC´17) kohta.
Esimesele katsele startinud prantslased tegid üsna katse alguses sõiduvea ning käisid korra rajaäärses kraavis, millest nad pealtvaatajate abiga aga üsna pea välja pääsesid. Meeskonnakaaslastele kaotasid Ogier – Ingrassia lõpuks 43,2 sekundiga. Üldarvestuses kukkusid prantslased kuus kohta ning jätkasid kaheksandana. Hyundai sõitjatest jäid Fordi mehed nüüd maha 49,4 sekundiga.  

„Esimesena startides on väga libedad tingimused ning ma tulin kurvi praktiliselt 0 kiirusega. Tõmbasin käsipidurit, kuid auto läks lihtsalt otse. Väga keerulised tingimused ning mitte just selline ralli algus nagu me soovisime,“ võttis Ogier reedese avakatse kokku.

VIDEO: Ogier - Ingrassia SS3

Päeva teise katsena sõideti ralli pikima katse Aspres les Corps - Chaillol (38,94 km) esimene läbimine.
Katsevõidu võttis ralli liider Neuville, kelle järel sai teise aja avakatsel aega kaotanud Ogier. Prantslane jäi belglasest maha 4,9 sekundiga.
Katsel katkestasid enne katset üldarvestuse teist kohta hoidnud Meeke – Nagle, kelle C3 WRC ühes kiires vasakkurvis pidamise kaotas ning mööda rajaäärset valli käis. Kokkupõrke tagajärjel purunes Meeke auto vasak esimene vedrustus.

Meeke - Nagle SS4



Suurepärases tempos jätkas Tänak, kellele päeva teiselt katselt kolmas aeg +8,0. Meeke katkestamise järel tõusis eestlane üldarvestuse teiseks.

„Rajal on väga muutlikud tingimused ning päris keeruline on sõita, kuid juba oluliselt parem kui esimene katse. Autol on kõik ok ja Martiniga on ka väga hea koostöö. Raadioside endiselt häirib veidi,“ sõnas Tänak peale ralli pikima katse esimest läbimist.

Päeva kolmanda katsena sõideti 16,83 km pikkuse St Leger les Melezes - La Batie Neuve esimene läbimine. Teist katset järjest moodustasid katse esikolmiku Neuville, Ogier +4,8 ja Tänak +5,9.  

„See katse oli juba vähem „üllatusi“ pakkuv ning oleme leidnud hea sõidurütmi. Raadio probleemi lahendasime ka ära, lülitasime selle hetkel lihtsalt välja,“ võttis Tänak esimese ringi viimase katse kokku.

Weekendi esimese arvestatava katseaja sõitis välja Stéphane Lefebvre, kes kaotas neljandana Neuvillele 11,4 sekundiga.

Hänninen - Lindström SS5

Katsel katkestasid väljasõidu tõttu Toyota sõitjad Juho Hänninen – Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC), kes enne seda hoidsid üldarvestuse kolmandat kohta.

Lõunasele hoolduspausile tuli liidrina Neuville, kellest Tänak jäi maha 31,7 ja juba kolmandaks tõusnud Ogier 59,1 sekundit. Neljandat kohta hoidis Latvala, kes jäi liidrist maha +01:21,4.

Pärast puhkepausi jätkus ralli hommikul sõidetud kolme katse korduvläbimistega.
Reedeselt neljandalt katselt võttis kolmanda järjestikuse katsevõidu Neuville. Sama katse esimese läbimise võitnud Tänak sai seekord kirja teise aja ning kaotas belglasele 6,5 sekundiga.

„Tee oli juba oluliselt puhtam, kui esimesel läbimisel. Võrreldes selle ajaga, kui selle katse sõitis läbi meie esiauto, on tingimused oluliselt muutunud ning me peame kohati ise „avastama“.  Kokkuvõttes oli meil veatu sõit ning see on peamine,“ sõnas Tänak päeva neljanda katse lõpus.

Katse kolmas aeg Tänaku meeskonnakaaslasele Ogierile, kes jäi katsevõitjast maha 13,2 sekundiga. Prantslane ütles katse lõpus, et tingimused ja auto seaded on juba palju paremad, kui seda olid hommikul.
Katse ülesõidul oli probleeme Jari-Matti Latvalal, kelle Toyota Yaris WRC ei saanud korralikult kütust kätte. Soomlane oli sellest vahejuhtumist katsele startides veidi häiritud ning tegi selle tõttu spinni ning suretas auto välja. Kokkuvõttes jätkas Latvala neljandal kohal.

Võistluspäeva eelviimase katsena sõideti ralli pikima katse korduvläbimine, mille võit läks Fordi värvides esimese katsevõidu võtnud Sébastien Ogierile. Prantslane parandas oma katse esimese läbimise aega ligi pooleteise minutiga. Katse teise tulemuse sõitis välja Tänak, kellele see oli reedese võistluspäeva viiendaks TOP3 ajaks. Eestlane jäi meeskonnakaaslasest maha 14,9 sekundiga.

„Katsel on päris sula ning sellised tingimused on palju keerulisemad, kui jää ja lumi. Meil on probleeme käikude alla vahetamisega. Hetkel see veel töötab, kuid pean nüüd kiiresti minema selle enne järgmist katset üle vaatama,“ sõnas Tänak päeva eelviimase katse lõpus.  

Kui ralli avapäeval tõi Toyotale hooaja esimese TOP3 katseaja Hänninen, siis nüüd oli Latvala kord. Soomlane, kellel oli eelmise katse eel probleeme oli need saanud lahendatud ning sai nüüd 100% sõidule keskenduda. Endisele meeskonnakaaslasele kaotas Latvala 16 sekundiga.
Ralli liider Neuville sai katselt kirja neljanda aja ning andis Ogierile ära koguni 19,6 sekundit. Belglane kurtis katse lõpus, et ta ei suutnud sellistes tingimustes head sõidurütmi leida, sest ootas rohkem jääd ja lund.

Tänavuse Monte-Carlo ralli pikima võistluspäeva viimase katsena sõideti 16,83 km pikkuse St Leger les Melezes - La Batie Neuve korduvläbimine. Teise katsevõidu järjest võttis Ogier, kes edestas katsel mootoriprobleemidega võidelnud Neuville 7,6 sekundiga. Ott Tänak lõpetas ralli pikima võistluspäeva kolmanda ajaga, kaotust meeskonnakaaslasele kogunes 19,5 sekundit. See tähendas seda, et üldarvestuses möödus Ogier Tänakust 0,3 sekundiga.

„Ei mingit draamat. Meil on kõik ok ja olen tänase päevaga väga rahul. Tänased tingimused olid väga keerulised, kuid me nautisime oma sõitu ning autot,“ võttis Tänak hooaja esimese pikema tööpäeva kokku.

Kui Neuvillel oli katsel probleeme mootoriga, siis Latvala tegi katsel kaks spinni ning arvas katse lõpus, et kaotas sellega ligi paarkümmend sekundit.
Monte-Carlo reedese võistluspäeva järel juhivad rallit Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul, kelle edu viimase katsega teiseks tõusnud Sébastien Ogier - Julien Ingrassia ees on 45,1 ja suurepärase võistluspäeva teinud Ott Tänak – Martin Järveoja ees 45,4 sekundit.

„Tänane päev oli tüüpiline Monte, aga veidi keerulisem kui tavaliselt. Martini jaoks on see esimene Monte Carlo ralli, aga siiamaani läheb kõik tõusvas joones ja me saame hakkama. Edasi püüame minna omas rütmis ning mitte kaotada oma pead ega laskuda võitlusse eesolevate meestega. Rallit on veel pikalt minna... Vaatame, mis homne päev toob,“ sõnas Tänak päeva lõpus antud intervjuus.

WRC2 arvestuses juhivad ülivõimsalt Andreas Mikkelsen - Anders Jæger (Škoda Fabia R5).

85. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2017 järjestus peale SS8

1.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC 02:05:24,6
2.Ogier / Ingrassia Ford Fiesta RS WRC +0:45,1
3.Tänak / Järveoja Ford Fiesta RS WRC +0:45,4
4.Latvala / Anttila Toyota Yaris WRC +02:09,7
5.Sordo / Martí Hyundai i20 Coupe WRC +02:57,8
6.Breen / Martin Citroen DS3 WRC +03:04,1
7.Mikkelsen / Jæger Škoda Fabia R5 +05:50,8
8.Evans / Barritt Ford Fiesta RS WRC +08:12,1
9.Tidemand / Andersson Škoda Fabia R5 +08:22,4

85. Rallye Automobile de Monte-Carlo 2017  laupäevase võistluspäeva kiiruskatsed

SS9 Lardier et Valenca - Oze 1 31.17 km  09:08
SS10 La Batie Monsaleon - Faye 1 16.78 km 09:58
SS11 Lardier et Valenca - Oze 2 31.17 km 12:13
SS12 La Batie Monsaleon - Faye 2 [LIVE WRC+ ja Red Bull TV] 16.78 km 13:08
SS13 Bayons - Breziers 2 25.49 km 16:03


Fotod: eWRC; Michelin Motorsport @World

No comments:

Post a Comment