Saturday, October 29, 2016

Tänak – Mõlder lõpetasid Walesi ralli pikima võistluspäeva suurepärase teise kohaga

Autoralli MM-hooaja eelviimane etapp sai alguse reede hommikul, kui võistlejaid ootas ees tänavuse Walesi ralli pikim võistluspäev. Ralli avapäeval sõideti kaheksa mudast ja libedat kiiruskatset, millel kogupikkust 178,22 km. Tänavuse Walesi ralli teeb lisaks keerulistele tingimustele veel raskemaks see, et kõikidel võistluspäevadel puudub lõunane hoolduspaus.
Neljapäeval sõideti ralli soojenduseks testikatse, mille võidu võtsid Ott Tänak – Raigo Mõlder (Ford Fiesta RS WRC).

Tänak - Mõlder näitasid Walesi ralli avapäeval väga suurepärast kiirust

Ralliavakatsena sõideti 31,82km pikkune Myherin, mille võidu võtsid Kataloonia teedel neljanda järjestikuse MM-tiitli kindlustanud Sebastien Ogier – Julien Ingrassia (VW Polo R WRC). Paksus udus ja väga libedates tingimustes sõitsid välja katse teise aja Tänak – Mõlder, kes jäid VW sõitjatest maha 7,6 sekundiga. Katse kolmandad olid Hayden Paddon – John Kennard (Hyundai i20 WRC´16), kes kaotasid omakorda eestlastele 0,4 sekundiga.
Ka järgnevana sõidetud lühikese Sweet Lamb kiiruskatse võitsid tänavused meistrid, kes suurendasid üldarvestuses teisena jätkanud ja katsel neljanda aja saanud Tänaku ees edu 12,1 sekundile.
Järgnevana ootas võistlejaid tänavuse Walesi ralli pikim katse Hafren, millel pikkust 35,14 km.
Katsevõidu võtsid Tänak ja rehvitootja DMACK, kes just 2011.aastal Walesis esimese ühise WRC stardi tegid. Eestlane vähendas üldarvestuses vahet Ogieriga 2,2 sekundi võrra ning nüüd oli liidrite vahe 9,9 sekundit. Kolmandaks tõusid tänavu kaks MM-rallit võitnud Kris Meeke – Paul Nagle (Citroen DS3 WRC), kes jäid Ogier – Igrassiast maha 25,8 sekundiga. Ka järgnevana sõidetud katse võitsid Tänak – Mõlder, kes teist katset järjest edestasid Ogier – Ingrassiat täpselt 2,2 sekundiga.
Kui avapäevast oli sõidetud pooled katsed juhtis rallit Ogier, kelle edu Tänaku ees oli 7,7 ning kolmandaks tõusnud Jari-Matti Latvala – Miikka Anttila (VW Polo R WRC) ees 32,3 sekundit.
Päeva neljandal katsel lõhkus oma VW Polo R WRC veovõlli Andreas Mikkelsen, kellele tähendas see seda, et kuna lõunast hoolduspausi polnud, siis kaotas norralane iga järgneva katsega palju aega.
„Katsetel on väga mudane ja libe ning iga meie ees startiv auto muudab tingimused veel libedamaks. Hoolimata udust, libedusest ja kolmanda katse väikesest veast anname endast parima ning meie rehvid töötavad sellistes tingimustes väga hästi,“ võttis Tänak päeva esimesed katsed kokku.
Myherini korduvläbimisel näitas parimat aega Ogier, kes suurendas edu Tänaku ees 15,1 sekundile.
Kolmandat aega näidanud eestlase ees sai katse teise aja Latvala, kes üldarvetuses jätkas Tänaku seljataga.
Ogier võitis ka Sweet Lamb teise läbimise ning teist katset järjest näitas katse kolmandat aega Tänak, kes seekord andis prantslasele tagasi 2,3 sekundit. Katse teised olid Hyundai sõitjad Thierry Neuville – Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 WRC´16), kes päeva esimeses pooles kaotasid aega tänu väljasuretatud mootorile ja udule.
Ogier ei jätnud konkurentidele võimalust ka eelviimasel katsel ning suurendas päeva viienda katsevõiduga katsel teise aja saanud ja ka üldarvestuses sama positsiooni hoidnud Tänaku ees edu 23,3 sekundini.
Katsel kukkus tänu ülekande probleemidele kolmandalt kohalt kaheksandaks Latvala, tänu kellele kerkis koha võrra Meeke.
Päeva viimase katsena sõidetud 17,91km pikkused Dyfnant katse korduvläbimise võitis Neuville, kes selle tulemusega möödus absoluutarvestuses meeskonnakaaslasest Paddonist ja Meekest ning lõpetas ise Walesi ralli reedese võistluspäeva kolmandana.
Tänak – Mõlder päeva viimasel katsel tänu Fordi tehnilisele probleemile endast enam maksimumi anda ei saanud ning lõpetasid võistluspäeva seitsmenda katseajaga. Kaotust Neuvillele kogunes 14,7 sekundit. Suurepärase avapäeva teinud eestlased said ööpausile absoluutarvestuse teiselt kohalt, kaotust liider Ogierile kogunes ligi 180 libeda katsekilomeetriga 37,3 sekundit.
„Kahel viimasel katsel oli meil probleeme tagumise vedrustusega ning viimasel katsel läks veel 6km enne lõppu parem esimene rehv. Pole midagi teha sellistes tingimustes juhtub selliseid asju. Loodetavasti saame homseks kõik ok,“võttis Tänak Walesi ralli avapäeva kokku.

Sander Pärn – James Morgan (Ford Fiesta R5) näitasid avapäeva katsetel R5 masinate hulgas TOP10 lähedasi aegasid ning päeva kõige parema resultaadi sõitsid mehed välja viiendal katsel, kui oldi kaheksandad. Kokkuvõttes hoiavad  Drive DMACK Trophy Team sõitjad R5 masinate arvestuses seitsmendat kohta. WRC2 klassi ja R5 masinate arvestuse liidritele Espekka Lappile – Janne Fermile (Škoda Fabia R5) kaotavad Fordi sõitjad 6:03,0.

Laupäeval ootab võistlejaid ees samuti kaheksa kiiruskatset, kuid katsekilomeetreid koguneb nende jooksul veidi alla 100 ehk täpsemalt 99,91km.

VIDEO: SS1-4 

72. Dayinsure Wales Rally GB 2016 järjestus peale SS8:

1.Ogier / Ingrassia Volkswagen Polo R WRC 01:44:31.2
2.Tänak / Mõlder Ford Fiesta RS WRC +0:37.3
3.Neuville / Gilsoul Hyundai i20 WRC´16 +1:09.0
4.Paddon / Kennard Hyundai i20 WRC´16 +1:12.8
5.Meeke / Nagle Citroën DS3 WRC +1:14.8
6.Sordo / Martí Hyundai i20 WRC´16 +2:07.2
7. Østberg / Fløene Ford Fiesta RS WRC  +2:37.3
8.Latvala / Anttila Volkswagen Polo R WRC +3:43.6
9.Lefebvre / De Turckheim Citroën DS3 WRC +4:21.6
10.Lappi / Ferm Škoda Fabia R5 +4:55.0


Foto: DMACK

No comments:

Post a Comment