Thursday, May 26, 2016

Rallikrossi MM-i paremik koguneb Lydden Hill´is. Euro RX Super1600 klassis stardis kolm eestlast

Eeloleval nädalavahetusel sõidetakse rallikrossi MM-sarja neljas etapp. Kolmandat aastat MM-kalendrisse kuuluv Suurbritannia etapp sõidetakse ka tänavu 1955. aastal asutatud  Lydden Hill võistluskompleksis. 1973. aastal esmakordselt rallikrossi Euroopa meistrivõistlusi võõrustanud ning alates 2014. aastast rallikrossi MM-sarja kuuluva etapi starti on tulemas 24 Supercar klassi masinat.
Eestlaste osalusega Euro RX Super 1600 klassis on rajale tulemas 29 ning RX Lite klassis 10 võistlusmasinat.

Kas Ekström võtab hooaja kolmanda võidu?

Tänavust hooaega on alustanud kõige paremini EKS RX meeskonna esisõitja Mattias Ekström (Audi S1), kes võitis nii Saksamaa, kui ka Belgia etapi ning juhib meistrivõistlusi viie punktilise eduga World RX kahekordse meistri Petter Solbergi (Citroen DS3) ees. Just nende kahe mehe vahel käis tihe heitlus möödunud aastasel Lydden Hill etapil, mille finaalist väljus võitjana vaid 0,3 sekundilise paremusega norralane. Kui Ekström peaks Suurbritannia etapi võitma, saaks temast teine sõitja, kes rallikrossi MM-sarjas võitnud kolm etappi järjest. Seni ainsana on seda suutnud Petter Solberg, kes hooajal 2014 võitis järjest Kanadas, Prantsusmaal ja Saksamaal.

Belgia etapil jõudis tänavu esimest korda ühe kvalifikatsioonisõidu võiduni (Q1) ja finaalis poodiumile Sebastien Loeb (Peugeot 208). Hansen meeskonnas sõitev prantslane ütles peale hooaja kolmanda etapi finišit, et järgmiseks eesmärgiks on tal etapivõit.

Sebastien Loeb näitas Belgias head kiirust ja valis õige taktika ning saavutas karjääri esimese RX poodiumi

Lisaks sarja nö permanentsetele sõitjatele on Suurbritannia etapil starti tulemas kahekordne X-mängude võitja Tanner Foust (VW Polo). Volkswagen RX Sweden värvides startiv mees on ainus ameeriklane, kellel õnnestunud võita rallikrossi MM-etapp (Soome 2014).
World RX klassis on taas kaasa tegemas Kevin Hansen (Peugeot 208), kes Belgia etapil osales Euro RX arvestuses.

Kindlasti loodavad Belgia etapi ebaõnne Suurbritannias positiivseks tulemuseks pöörata möödunud hooaja Lydden Hilli finalistid Reinis Nitišs (Seat Ibiza) ja Andreas Bakkerud (Ford Focus). Lisaks lätlasele ja norralasele proovib sellest nädalavahetusest kindlasti maksimumi võtta ka Ekströmi meeskonnakaaslane Toomas Heikkinen (Audi S1), kes hea hooajaalguse järel teenis Belgiast vaid 1 punkti.

Mida suudab kodurajal võistlev kolmik Doran, Wilks ja Godfrey?

Kui Belgia etapil esindas nö. kodurajal sõitvaid piloote edukalt François Duval, siis Suurbritannias on sarjas tervet hooaega kaasategevale Liam Doranile (Mini Cooper) appi tulnud duo Guy Wilks (Ford Fiesta) ja Julian Godfrey (Ford Fiesta).  Dorani hooaeg ei ole kindlasti alanud nii nagu britt seda soovinuks ning Belgia etapilt sai ta kirja 0 punkti. Kahel eelneval hooajal pole Doran koduetapil 12 parema hulka pääsenud ning seni parim resultaat pärineb eelmisest aastast, kui ta lõpetas kokkuvõttes 17.kohal. Erinevalt Doranist läks möödunud aastal oluliselt paremini 2005.aasta JWRC teisel mehel Guy Wilksil, kes JRM Racing poolt ettevalmistatud Minil pääses finaali, kus kahjuks rehvipurunemine ei lubanud heidelda kõrgemate kohtade eest ning britt lõpetas finaali kuuendana.

Guy Wilks sai möödunud aastasel RX debüütvõistlusel kohe ka finaali 

Wilks osaleb tänavu kodusel etapil Olsbergs MSE poolt ettevalmistatud Ford Fiestal.
Julian Godfrey nimi on tuttav nendele, kes kursis Briti rallikrossiga, sest tegemist on sarja viiekordse võitjaga. Briti parim tulemus koduselt MM-etapilt pärineb möödunud aastast, kui võistlus lõppes peale kvalifikatsioonisõite 25.kohaga.

Eestlased jätkavad Euro RX Super 1600 hooaega

Suurbritannias jätkuvad ka Euro RX Super 1600 meistrivõistlused, kus võistlustules kolm eestlast.
Aprillis Portugalis sõidetud hooaja avaetapil näitas eestlastest kõige paremat minekut Janno Ligur (Škoda Fabia). Tänavuste Olerex rallikrossi Eesti meistrivõistluste avaetapivõitja startis Euro RX Super1600 etapil Montalegres poolfinaali parimalt positsioonilt, sest nelja kvalifikatsioonisõidu kokkuvõttes kuulus esikoht just Ligurile. Poolfinaalis sai Ligur Racing piloot kolmanda koha ja pääses finaali. Finaalis pidi eestlane kahjuks Ulrik Linnemanni (Peugeot 208), Mario Barbosa (Citroen Saxo) ja Timur Šigabutdinovi (Renault Twingo) järel esimesena poodiumilt välja jääma.

Janno Liguri hooaeg on alanud hästi nii Eestis, kui ka Euroopas

Möödunud hooaja Eesti parimaks rallikrossisõitjaks nimetatud Siim Saluri (Renault Twingo) hooaja esimene Euro RX sarja start lõppes 15. kohaga ja Reinsalu Sport meeskonna sõitja Andre Kurg (Ford KA) lõpetas hooaja esimese välisvõistluse 20.kohal.

Top Gear Lydden Hilli rajal

Aastal 2012. osalesid Suubritannia kõige lühemal rajal toimuval rallikrossivõistlusel legendaarse autosaate Top Gear saatejuhid Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja James May.
Nende lõbusat seiklust saab järgi vaadata allpool lisatud linkidelt, et umbes aimu saada, mis võistlejaid eeloleval nädalavahetusel ees on ootamas.



Euro RXSuper 1600 Lydden Hill osalejate nimekiri

Fotod: FIA World Rallycross, Ray Põder

No comments:

Post a Comment