Sunday, May 8, 2016

Hockenheimis sõidetud rallikrossi MM-etapi parim oli Mattias Ekström

Nädalavahetusel sõideti Saksamaal tänavuse rallikrossi MM-i hooaja teine etapp.
Reedel ja laupäeval Hockenheim Ringil sõidetud kvalifikatsioonisõitude parim oli EKS RX meeskonna esisõitja Mattias Ekström (Audi S1). Nädalavahetuse kõige tihedama graafikuga piloot osales lisaks rallikrossi sõitudele ka samas rajakompleksis sõidetud DTM sarja avaetapil.
Nelja sõidetud kvalifikatsioonisõidu järgselt sai teise koha Volkswagen RX Sweden sõitja Johan Kristoffersson (VW Polo R), kes võitis teise sõidu. Kui algselt lõpetas kvalifikatsioonisõidud kolmandana Team Peugeot-Hansen sõitja Timmy Hansen (Peugeot 208), siis hiljem tühistasid kohtunikud, tänu masina alakaalule, tema neljanda sõidu tulemuse ning rootslane kukkus 18.kohale.
Ajasõitude kolmanda koha sai Ekströmi meeskonnakaaslane Toomas Heikkinen (Audi S1), kes oli parim viimases kvalifikatsioonis.
Ajasõitude neljas oli meie lõunanaaber Jānis Baumanis, kes Ford Fiestal jättis enda seljataha Hansen Academy sõitja Davy Jeanney (Peugeot 208) ja ka valitseva maailmameistri Petter Solbergi (Citroen DS3). Norralase masinal oli kahes esimeses kvalifikatsioonis probleeme diferentsiaaliga, kuid kolmandaks kvaliks sai mure lahenduse ning kohe tuli ka sõidu võit.  Sarnaselt hooaja avavõistlusele sai ka seekord kvalifikatsiooni sõitude kogutulemusena seitsmenda koha Sébastien Loeb (Peugeot 208). 

Sebastien Loebi ja Petter Solbergi jaoks jäi Q4 võistlusrada kitsaks
Viimases kvalifikatsioonisõidus põrkas prantslase auto kokku Solbergi masinaga, mille tagajärjel viimase masina vedrustus purunes ning ta katkestas.
Veel said kvalifikatsioonisõitude järgselt poolfinaalidesse Kevin Eriksson (Ford Fiesta), hooaja avavõistluse teine mees Robin Larsson (Audi A1), Liam Doran (Mini Cooper), Andreas Bakkerud (Ford Focus) ning tänu Timmy Hanseni Q4 tulemuse tühistamisele sai viimasena poolfinaalidesse Bakkerudi meeskonnakaaslane Ken Block (Ford Focus). Esimesena jäi poolfinaalidest välja lätlane Reinis Nitišs, kes näitas uue Seat Ibiza võistlusmasinaga küll head kiirust kahes esimeses kvalifikatsioonisõidus, kuid ebaõnnestus kahes järgnevas.

Põnevad poolfinaalid

Hockenheimi nädalavahetuse esimeses poolfinaalis startisid esireast meeskonnakaaslased Ekström ja Heikkinen. Kolme finaalkoha eest heitlesid lisaks EKS RX meeskonna sõitjatele veel Jeanney, Loeb, Larsson ja Bakkerud.
Teises poolfinaalis võtsid üksteiselt mõõtu Kristoffersson, Baumanis, Solberg, Eriksson, Doran ja Block.
Kui hooaja avavõistlusel Portugalis jäi kvalifikatsioonisõitude parim, ehk Esktröm, finaalist välja, siis laupäeva õhtul sõidetud DTM hooaja avavõistluse üheksas mees seekord ei vääratanud ning saavutas oma poolfinaalis meeskonnakaaslase Heikkineni järel teise koha ning pääses kindlalt finaali.
Audide kolmikvõidu kindlustas esimeses poolfinaalis Larsson, kes edestas alles viimases kurvis neljandaks tõusnud Loebi. Prantslane „noris“ kohe poolfinaali alguses paaris kohas, kus ehk oleks võinud veidikene oodata ja kukkus vahepeal kõige viimaseks, kuid tõusis nädalavahetuse parima ringiajaga lõpuks oma poolfinaali neljandaks.
Teine poolfinaal oli tõeline mees mehe heitlus ning publikule pakuti vaatemäng, kus lendas nii sädemeid, kui ka autode tükke.
Kohe avaringil põrkasid kokku Kristoffersson ja Solberg, mille tagajärjel hakkas ring ringilt tühjenema rootslase VW vasak tagumine rehv. Esikoha heitlusesse sekkus lisaks Solbergile ka valitsev Eesti meister Baumanis, kuid tema tempo rauges paar ringi enne lõppu jokkerist välja tulles, kui  Kristofferssoniga kokku põrkas. Tekkinud segaduse kasutas suurepäraselt ära Doran, kellele teise poolfinaali võit. Briti järel pääses teisena finaali Solberg ning kolmandana Block.

Ekström tõestas, et saab küll, kui vaid tahta

Finaali alustasid esireast Heikkinen ja Doran, kelle järgi startisid Ekström, Solberg ja Larsson, Block.
Väga hea stardi sai Heikkinen, keda hakkasid jälitama Ekström ja Block. Teisel ringil käis autoga üle katuse hooaja esimese etapi teine mees Larsson. Kolmandal ringil läks jokkerisse Ekström, kes sai sealt välja tulles nii palju lisahoogu, et jõudis Heikkinenile kõrvale ning stardisrgele tuli rootslane juba esimesena. EKS RX meeskonna sõitja suurendas seejärel meeskonnakaaslase ees järelejäänud ringidel edu ning võitis hooaja esimese ja karjääri kolmanda rallikrossi maailmameistrivõistluse etapi.

Weekendi kõige tihedama graafikuga piloot oli Ekström, kuid seda enam väärib tema Hockenheimi RX etapi võit tunnustust

Heikkineni järel lõpetas kolmandana Block ja neljandana tõrkuva masinaga finaali startinud Solberg.
Viies oli Doran ja kuues Larsson.  
Saksamaa etapivõiduga tõusis meistrivõistluste esikohta jagama Ekström, kellel on nüüd samapalju punkte, kui hooaja avaetapi võitnud Solbergil. Meistrikate kolmas on soomlane Heikkinen.
Paar tundi hiljem istus Ekström veel DTM masina rooli, kuid kahjuks katkestas selle konkurentidega kokkupõrke järel.
Hooaja kolmas etapp sõidetakse nädala pärast Belgias, kus MM-i meeste kõrval stardis ka Euro RX sarja võistlejad, kus Supercar klassis osalemas ka eestlane Andri Õun.


Kellel jäid nägemata ülipõnevad Hockenheimi rallikrossi MM-i sõiidud, saavad seda järlevaadata SIIT 


Fotod: FIA World Rallycross Championship

No comments:

Post a Comment