Tuesday, May 31, 2016

Euroopa autoralli meistrivõistluste neljas etapp sõidetakse Assoori saartel

FIA ERC Euroopa autoralli meistrivõistlused jätkuvad sellel nädalavahetusel keset Atlandi ookeani laiuvas Assooride saarestikus. Ralli sõidetakse Atlandi pärliks kutsutava saarestiku peasaare,  São Migueli kruusateedel.
51.korda sõidetava ralli stardinimekirjast leiame 73 võistluspaari, kellest 25 on starti tulemas R5 võistlusmasinatega.
Lisaks ERC, ERC2, ERC3, ERC Junior ja ERC Ladies võistlejatele on rajale tulemas ka Assooride ja Portugali meistrivõistlustel osalejad.
51. Azores Airlines Rallye kvalifikatsioonikatse sõidetakse Eesti aja järgi neljapäeval 13.03, mille järel valivad 15.parimat endale neljapäevasteks ja reedesteks katseteks stardipositsioonid.
Ralli esimesed neli katset sõidetakse neljapäeval, millest esimesele starditakse Eesti aja järgi 18.57.
Kolme võistluspäeva jooksul sõidetakse kokku 16 kiiruskatset kogupikkusega 215,53 kilomeetrit, millest 89% läbitakse kruusal ja 11% asfaldil.

Kas Kajetanowicz saab lõpuks hooaja esimese võidu?

Valitsevad ERC meistrid Kajetan Kajetanowicz - Jarosław Baran (Ford Fiesta R5) on küll peale kolme sõidetud etappi sarja liidrid, kuid võita pole tänavu kõige rohkem kiiruskatse võite saanud poolakad veel suutnud. Möödunud aastasel Assooride rallil tuli neil tunnistada Craig Breeni ja Martin Scotti paremust ning kindlasti soovivad Lotos Rally Team sõitjad tänavu koha võrra paremal positsioonil lõpetada.

Lotos Rally Team sõitjad lõpetasid möödunud aastase Assooride ralli teise kohaga

Võistlusnumbri 2. all stardib hooaja teisele kruusarallile Aleksei Lukjanuk (Ford Fiesta R5), kelle kõrval võtab peale ühe rallilist pausi taas koha sisse Aleksei Arnautov. Venelaste hooaeg algas hästi, kui Kanaaridel saadi ERC arvestuses esikoht, kuid enne Iirimaa etappi tehti testil suur avarii ning see etapp jäi üldse venelastel sõitmata. Kreekas istus Lukjanuki kõrval Roman Kapustin, kellega küll peale kuuendat katset rallit juhtima asuti, kuid rehvi ja vedrustuse purunemine ei lubanud lõpuks enamat kümnendast kohast.
Lukjanuk eelmisel hooajal Assooridel ei startinud, seega on tema jaoks tegemist nö tundmatu ralliga, kuid kindlasti ei kahanda see Astronaudi soovi vähendada punktivahet Kajtoga.   
Kindlasti jälgivad kaks eespool startivat võistluspaari enda seljataha, sest numbri all 3. stardivad São Migueli kruusateedele Acropolis ralli võitjad Ralfs Sirmacis - Arturs Šimins (Škoda Fabia R5). Lätlased lõhkasid Kreekas tõelise üllatuspommi, kui tulid, nägid ja võitsid ERC etapi karjääri esimesel 4WD masinaga stardil. Kui Acropolises õnnestus lätlastel lisaks kiirele ja targale sõidule vigu vältida, siis saab näha kuidas neil õnnestub hooaja teine etteaste. Möödunud aastal osalesid mehed Assooridel ERC Junior arvestuses, kuid nende võistlus jäi väljasõidu tõttu pooleli.

Jeets – Toom jätkavad ERC hooaega

Assooridel on stardis ka eestlased Raul Jeets – Andrus Toom (Škoda Fabia R5), kelle jaoks on see hooaja kolmandaks ERC Euroopa meistrivõistluste etapiks. Läti meeskonna SRT Škoda Fabia R5 masinal sõitvad eestlased tegid mai alguses sõidetud Acropolise rallil väga head sõitu ning tasuks suurepärane neljas positsioon, mis on meeste senise ERC karjääri parimaks tulemuseks.  
Sarnaselt Lukjanuk – Arnautovile jätsid ka Jeets – Toom eelmine aasta Assooride etapi sõitmata ning seega on ka neid ees ootamas täiesti uued katsed.

Jeets - Toom on uue Škoda Fabia R5ga kohanud hästi, mida näitas ka Kreeka ralli lõpptulemus

Esmaspäeval tegid Jeets ja Toom koos SRT meeskonnaga kohapeal võistluseelse testi ja olud selleks olid ülimalt keerulised.
„Tegime 50-60 kilomeetrise testi ja olud olid väga keerulised. Vihm, tihe udu, ette nägi maksimum 30 meetrit. Saime kirja hea testipäeva, kuivõrd nädalavahetusel võivad meid oodata sarnased tingimused. Atmosfäär on siin fantastiline, kohalikud fännavad rallit kõvasti, sest see on siin väga pikkade traditsioonidega,“ rääkis Jeets peale esmaspäevast testi Assooridel.

Ilm võib mängida suurt rolli

Kuna Assooridel valitseb pehme subtroopiline kliima, siis võib ilm hakata võistluse tulemuste osas suurt rolli mängima. Kuna tegemist on piirkonnaga, kus on vihmasajud väga sagedased, siis võivad teed muutuda hetkega väga libedaks ning kohati ka läbimatuteks. Juba võistluseelne test tõestas seda, et tingimused saavad olema ettearvamatud, kui lisaks vihmasajule ja tihedale udule tuli paaril võistluspaaril paluda kohalike abi, et enda auto üle ujutatud teelt taas liikuma saada.
Selleks nädalaks lubab ilmateade kohati vihmast, kohati päikeselist ilma ralli keskuseks olevasse Ponta Delgadasse. Soojakraade on seal oodata maksimum 20 kraadi ringis.


Eurosport teeb kõigist võistluspäevadest ka 30-minutilised kokkuvõtted, neljapäeva kokkuvõte on eetris neljapäeva öösel vastu reedet, kell 00.00, kordus reede hommikul kell 9.30. Reedene kokkuvõte on eetris reede öösel vastu laupäeva, kell 00.00, kordus laupäeva hommikul kell 9.30. Ja laupäevane ning terve ralli kokkuvõte on eetris laupäeva öösel vastu pühapäeva, kell 00.00, kordus pühapäeva hommikul kell 9.30.



51. Azores Airlines Rallye 2016 parimaks jälgimiseks on  FIA ERC koduleht


Foto: Jorge Cunha; Vag Photography

No comments:

Post a Comment