Monday, April 4, 2016

Autoralli Euroopa meistrivõistlused jätkuvad Põhja-Iirimaal


Kui autoralli MM-võistlustel on tänaseks sõidetud kolm etappi, siis Euroopa meistrivõistlustel on eeloleval nädalavahetusel ees ootamas hooaja teine mõõduvõtt.
Tänavuse ERC (Euroopa autoralli meistrivõistlused) aasta esimene võistlus sõideti märtsi teisel nädalavahetusel, Kanaari saartel.
ERC hooaja esimesed maksimumpunktid võtsid Aleksei Lukjanuk  - Aleksei Arnautov (Ford Fiesta R5), kes edestasid valitsevaid meistreid Kajetan Kajetanowicz -  Jaroslaw Baran´i (Ford Fiesta R5).

ERC hooaja 2016 esimese võidu võtsid Lukjanuk - Arnautov

ERC sarja debütant Mads Østberg juhtis küll võistlust alates esimesest katsest, kuid avapäeva viimasel katsel jäi tema ralli tänu rajalt väljasõidule pooleli.   
Sarnaselt avaetapile sõidetakse ka hooaja teine võistlus asfaldil.
Circuit of Ireland on maailma üks vanimaid rallisid, mille ajalugu ulatub aastasse 1931. Ralli 85 aastase ajaloo jooksul on enim võite ette näidata legendaarsel Jimmy McRael (7).
FIA ERC sarja kalendris on Põhja-Iirimaal toimuv võistlus kolmandat aastat järjest, ralli keskus asetseb Belfastis.
Kahe võistluspäeva jooksul ootab võistlejaid 14 kiiruskatset kogupikkusega 209,56 kilomeetrit. Neljapäeval, 7. aprillil sõidetakse Eesti aja järgi kell 14.48 kvalifikatsioonikatse, sama päeva õhtul, Eesti aja järgi kell 21.15 toimub Lisburnis stardikohtade valik.
Circuit of Ireland on lisaks ERC etapile ka Briti ja Põhja-Iiri meistrivõistluste etapiks. Kokku on stardinimekirjas 77 võistlusmasinat, millest muljetavaldavad 34 on R5 klassi autod.

WRC mehed vs ERC mehed

Sarnaselt hooaja avavõistlusega on ka Põhja-Iirimaal startimas lisaks ERC võistlejatele, ka võistlejad autoralli MM-sarjast. Circuit of Ireland stardirivi avavad möödunud aastased ralli võitjad Craig Breen – Scott Martin (Citroën DS3 R5). Viimasel kolmel hooajal Euroopa rallidel võistelnud iirlane osaleb tänavu valitud MM-rallidel Abu Dhabi Total WRT meeskonna Citroën DS3 WRC masinal.
Kui hooaja avavõistlusel tegi ERC sarja debüüdi Mads Østberg, siis Põhja-Iirimaal debüteerib Elfyn Evans. Britt osaleb tänavu autoralli MM-sarja WRC2 klassis ning on kahest etapist võitnud kaks (Monte-Carlo ja Rootsi). Lisaks sellele võitis Evans koos kaardilugeja Craig Parryga ka Briti meistrivõistluse avaetapi. Ford Fiesta R5 masinal startivad britid on tänavu seega tunnistanud vaid võite ning kindlasti soovivad nad sellel lainel jätkata ka Põhja-Iirimaal.

Evan - Parry lähevad Põhja-Iirimaal püüdma hooaja neljandat võitu 

Esimesed nö. põhikohaga ERC sarja võistlejad Circuit of Ireland stardirivis on poolakad Kajetanowicz – Baran, kellel eelmisest aastast ette näidata võistluse teine koht.  Numbri all neli saavad rajale ERC sarja liidrid Lukjanuk  - Arnautov. Hüüdnime Astronaut kandev venelane osales eelmine aasta rallil koos ukrainlase Yevgen Chervonenkoga, kellega lõpetati võistlus kuuendal kohal.
Kindlasti lähevad võidumõtetega starti ka Iirimaa meistrivõistluste liidrid Keith Cronin – Mikie Galvin (Citroën DS3 R5). Cronini näol on tegemist 29 aastase iirlasega, kellel ette näidata kolm Briti autoralli meistritiitlit, millest esimese võitis kohe oma debüüthooajal, aastal 2009.
Lisaks eelpool nimetatud meestele üritavad ERC hooaja teiselt etapilt punkte noppida sellised rallimaailmas tuntud nimed nagu Alastair  Fisher, Tom Cave ja Fredrik Åhlin.  R5 masinaga on karjääri teisele rallile startimas Eesti Autospordiliidu presidendi Ari Vataneni poeg Max. Kõik eelpool nimetatud mehed on sõitmas Ford Fiesta R5 masinal.
Kas ERC hooaja teisest etapist kujuneb vaid iirlaste ja brittide maavõistlus või suudavad esikoha konkurentsi sekkuda ka ERC sarja põhivõistlejad, selgub juba eeloleval nädalavahetusel.


Raul Jeets  ja Andrus Toom alustavad ERC hooaega

Circuit of Ireland on Raul Jeetsile ja Andrus Toomile hooaja esimeseks stardiks Euroopa meistrivõistlustel. Möödunud aastal osaleti MM Motorsport Ford Fiesta R5 masinal kokku sarja seitsmel etapil. Tänavu sõidetakse Škoda Baltic Motorsport all, mis on tuntud Läti meeskonna SRT uus haru. Rauli ja Andruse kasutada on Škoda Fabia R5, millega tehti ka talvel kaasa Sarma rallil Lätis. 

Jeets - Toom alustavad ERC hooaega uue meeskonna ja võistlusmasinaga

Mehed ja meeskond on hooaja esimeseks FIA ERC ralliks valmis, eelmisel nädalavahetusel tehti üks test Riias, Bikernieki ringrajal ja enne rallit tehakse Iirimaal ka üks test kohalikes oludes.
Raul ja Andrus osalesid Circuit of Ireland rallil ka eelmisel aastal. Karjääri esimese asfaldiralli debüüt lõppes ERC arvestuses üheksanda kohaga.
"Kindlasti on eelmise aasta kogemustest tänavu kasu, tegu on keerulise asfaldiralliga, kus muutuvad ilmastikuolud teevad asja veelgi raskemaks. Konkurents on ka sellel aastal väga tugev, FIA ERC arvestuses stardivad rallil eelmise aasta võitja Craig Breen, tänavu autoralli MM-sarjas WRC 2 klassis sõitev Elfyn Evans, valitsev Euroopa meister Kajetan Kajetanowicz, tänavuse avaetapi võitnud Aleksei Lukjanuk, Tom Cave, Frederik Åhlin ja paljud teised. Ootame hooaja esimest starti FIA ERC sarjas, ettevalmistused on tehtud ja ralli tuleb kindlasti põnev," sõnas Raul Jeets enne hooaja esimest ERC starti.

Kindlasti tasub eeloleval nädalavahetusel jälgida minu blogi, sest plaanin lisaks Circuit of Ireland  päevakokkuvõtetele lugejateni tuua ka Raul Jeetsi värsked kommentaarid.



Circuit of Ireland katseajad ja muu info on saadaval FIA ERC või EWRC lehel.



Fotod: M-Sport, FIA ERC - Jorge Cunha ja SRT

No comments:

Post a Comment